Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρωταθλητές στην παραγωγή πετρελαίου γίνονται οι Αμερικανοί

Πρωταθλητές στην παραγωγή πετρελαίου γίνονται οι Αμερικανοί

Σε μια… Σαουδική Αμερική εξελίσσονται πλέον οι ΗΠΑ, οι οποίες οσονούπω αναμένεται να αναδειχτούν στο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμη και την, εδώ και χρόνια κυρίαρχη δύναμη του χώρου, Σαουδική Αραβία.

Σε μια… Σαουδική Αμερική εξελίσσονται πλέον οι ΗΠΑ, οι οποίες οσονούπω αναμένεται να αναδειχτούν στο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμη και την, εδώ και χρόνια κυρίαρχη δύναμη του χώρου, Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η παραγωγή πετρελαίου και των παραγώγων του στις ΗΠΑ ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της Σαουδικής Αραβίας τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Αύγουστο της τρέχουσας χρονιάς, αγγίζοντας τα 11.5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αυτό σημαίνει πως, με την αμερικανική παραγωγή να κινείται συνεχώς ανοδικά, μέσα στον Οκτώβριο η Αμερική θα ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά από το 1991.

Πως όμως συνέβη αυτή η «πετρελαϊκή έκρηξη», όπως την αποκαλούν οι αμερικανοί αναλυτές; Η αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ συντελέστηκε λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία του fracking, μια μέθοδος εξόρυξης γνωστή ως «υδραυλική ρωγμάτωση» που θεωρείται αμφιλεγόμενη επειδή οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως προκαλεί γεωλογικές ανωμαλίες, ακόμη και σεισμούς. Οι υπέρμαχοι του fracking, αντιθέτως, θεωρούν πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι υπερβολικοί.

Πάντως, όποια πλευρά κι αν έχει δίκιο, η αλήθεια είναι ότι η μέθοδος αυτή έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ να αντλήσει ένα μέρος απ’ τα μεγάλα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου που διαθέτει. Απειλώντας έτσι άμεσα την πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας κι αποτελώντας ένα νέο οικονομικό «υπερόπλο» στα χέρια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το πλεονέκτημα πλέον είναι με την πλευρά των ΗΠΑ, που μπορούν να δηλώνουν αυτάρκεις, σε πετρελαϊκό επίπεδο, την ίδια στιγμή που χώρες-ανταγωνίστριες της, όπως λόγου χάρη η Κίνα, εξαρτώνται ακόμη ενεργειακά από τα κοιτάσματα του Περσικού Κόλπου.

Αλλά και το… αυτί της Ριάντ δεν φαίνεται να ιδρώνει και πολύ: ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, δήλωσε προ ημερών ότι η Σαουδική Αραβία είναι «η μόνη χώρα στο κόσμο που έχει αδιάθετη παραγωγή πετρελαίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή» προσθέτοντας πως αν χρειαστεί, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα Repubblica, οι επιπτώσεις του fracking είναι εμφανείς στις διεθνείς αγορές: η τιμή πετρελαίου Brent βρέθηκε πριν λίγες εβδομάδες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αγγίζοντας τα 95 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στις αρχές του 2012 βρισκόταν στα 125 δολάρια ανά βαρέλι.

Πάντως, όλη αυτή η κουβέντα επαναφέρει ξανά στην επικαιρότητα την θεωρία του peak oil, δηλαδή την εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου έχει αγγίξει το σημείο κορύφωσής της.Η θεωρία αυτή πρεσβεύει την άποψη πως οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν ήδη εξορύξει το πετρέλαιο που ήταν δυνατό να εξορυχτεί και πλέον κάθε απόπειρα εξόρυξης του «μαύρου χρυσού» που έχει απομείνειστον πλανήτη δεν είναι ενεργειακά και οικονομικά βιώσιμη. Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑδείχνουν ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έφθασε στο σημείο κορύφωσής της το 1971, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας παραδέχτηκε πως η παραγωγή συμβατικού πετρελαίου κορυφώθηκε το 2006.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024