Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στις πύλες του Κομπανί

Αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στις πύλες του Κομπανί

Με αεροπορικές επιδρομές -τις πρώτες που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας- στις πύλες του Κομπανί επιχειρεί ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ να ανακόψει την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απόσταση τριών χιλιομέτρων ανατολικά από την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας. Σφοδρές μάχες ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές που πολιορκούν την πόλη στη μεθόριο με την Τουρκία.

Με αεροπορικές επιδρομές -τις πρώτες που διεξάγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας- στις πύλες του Κομπανί επιχειρεί ο συνασπισμός δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ να ανακόψει την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απόσταση τριών χιλιομέτρων ανατολικά από την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται την ίδια στιγμή ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές που πολιορκούν την κουρδική πόλη στη μεθόριο με την Τουρκία -η οποία και ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών.

Κουρδικές πηγές στην πόλη Κομπανί και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η αμερικανο-αραβική συμμαχία διεξήγαγε τουλάχιστον πέντε επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη γραμμή του μετώπου ανατολικά και νοτιοανατολικά του Κομπανί (Αΐν αλ-Αράμπ στα αραβικά).

«Σήμερα, αμερικανικά μαχητικά έπληξαν χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Κομπανί και ακούσαμε ότι κατέστρεψαν ένα τεθωρακισμένο [του Ισλαμικού Κράτους]» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Παρβέρ Μοχάμεντ Αλί, μεταφραστής των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Το Συριακό Παρατηρητήριο -οργάνωση εδρεύουσα στη Βρετανία που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία- αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων ανατολικά από το Κομπανί.

«Μολονότι υπολείπονται σε αριθμό και οπλισμό, οι κούρδοι μαχητές αρνούνται να αποσυρθούν και υπερασπίζονται επίμονα την πόλη τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

«Είναι γι’ αυτούς ζήτημα ζωής ή θανάτου» τόνισε.

Τουλάχιστον εννέα κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις μάχες στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Εκατοντάδες κούρδοι μαχητές δίνουν μάχη ενάντια σε χιλιάδες τζιχαντιστές, οι οποίοι διαθέτουν άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών των 220 χιλιοστών, επισημαίνει η οργάνωση. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους είναι οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, βαριά σοβιετικά πολυβόλα DShK και εκτοξευτές ρουκετών RPG, κατά τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Αν καταλάβουν το Κομπανί οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μια μακρά και συνεχή εδαφική λωρίδα στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Η επίθεσή τους έχει προκαλέσει μαζική έξοδο του πληθυσμού. Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία.

Μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχουν περάσει στη Συρία για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024