Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για τη μητέρα όλων των διαδηλώσεων ετοιμάζονται στο Χονγκ Κονγκ

Για τη μητέρα όλων των διαδηλώσεων ετοιμάζονται στο Χονγκ Κονγκ

Στους δρόμους παραμένουν οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, αψηφώντας το κάλεσμα τουθ κυβερνήτη «να γυρίσουν στα σπίτια τους». Η Τετάρτη 1η Οκτωβρίου είναι μια ξεχωριστή μέρα, καθώς τιμάται η εθνική εορτή της Κίνας και οι διαδηλωτές ελπίζουν ότι η αργία θα βγάλει ακόμα περισσότερο κόσμο στον δρόμο, ώστε να σταλεί μήνυμα στο Πεκίνο.

Στους δρόμους παραμένουν οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, αψηφώντας το κάλεσμα τουθ κυβερνήτη «να γυρίσουν στα σπίτια τους».

Η Τετάρτη 1η Οκτωβρίου είναι μια ξεχωριστή μέρα, καθώς τιμάται η εθνική εορτή της Κίνας και οι διαδηλωτές ελπίζουν ότι η αργία θα βγάλει ακόμα περισσότερο κόσμο στον δρόμο, ώστε να σταλεί μήνυμα στο Πεκίνο.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το κίνημα Occupy Central έθεσε διορία μέχρι την 1η Οκτωβρίου στον κυβερνήτη της πόλης να θέσει σε κίνηση διαδικασίες για ενίσχυση της δημοκρατίας και να παραιτηθεί.

Παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν στην πρώην αποικία της έκανε η Βρετανία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, να καλεί τον πρεσβευτή της Κίνας στο Λονδίνο «για να εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον αποτροπιασμό του» για τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

«Θα καλέσω τον πρεσβευτή της Κίνας στο Λονδίνο για να του εκφράσω την ανησυχία μου και τον αποτροπιασμό μου διότι οι κινεζικές αρχές στο Πεκίνο μοιάζουν αποφασισμένες να αρνηθούν στο λαό του Χονγκ Κονγκ αυτό που έχουν δικαίωμα να διεκδικούν, δίκαιες, ανοικτές εκλογές με καθολικό δικαίωμα ψήφου» είπε ο Κλεγκ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν κάλεσε την Κίνα να επιδιώξει μια «ειρηνική» διευθέτηση του προβλήματος και τόνισε πως η ευημερία της άλλοτε βρετανικής αποικίας -για 150 χρόνια, έως το 1997- εξαρτάται από την «ελευθερία» του.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να λύσους τις διαφορές τους με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές.

«Αντιλαμβάνεται ότι είναι εσωτερικό ζήτημα, αλλά καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να λύσουν τις όποιες διαφορές τους με τρόπο ειρηνικό, που να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το Χονγκ Κονγκ ανήκει, μετά την παράδοσή του από τη Βρετανία το 1997, στην κινεζική επικράτεια. Το καλοκαίρι, η κινεζική ηγεσία καθόρισε πώς θα γίνεται η ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ στην κάλπη, από το 2017 κι έπειτα: Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την έγκριση του Πεκίνου.

Ο αποκλεισμός των ελεύθερων υποψηφιοτήτων προκάλεσε οργή στο Χονγκ Κονγκ και πυροδότησε το ισχυρότερο κίνημα αντιδράσεων εναντίον της κινεζικής ηγεσίας από την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024