Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνταγματικό Δικαστήριο: Στον «πάγο» για 5 μήνες το καταλανικό δημοψήφισμα

Συνταγματικό Δικαστήριο: Στον «πάγο» για 5 μήνες το καταλανικό δημοψήφισμα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την προσφυγή της κυβέρνησης κατά του νόμου της καταλανικής Βουλής με τον οποίο προκηρύχθηκε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 9 Νοεμβρίου. Η εφαρμογή του νόμου και το στήσιμο της κάλπης αναστέλλονται για περίοδο έως 5 μήνες. Στη συνέχεια θα αποφασιστεί η περαιτέρω τύχη του.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την προσφυγή της κυβέρνησης κατά του νόμου της καταλανικής Βουλής με τον οποίο προκηρύχθηκε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 9 Νοεμβρίου.

Η εφαρμογή του νόμου, άρα και το στήσιμο της κάλπης, αναστέλλεται για περίοδο έως 5 μήνες. Στη συνέχεια θα αποφασιστεί η περαιτέρω τύχη του.

Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε κάτι περισσότερο από μία ώρα, οι 12 δικαστές εξήγησαν ότι η απόφαση ελήφθη τόσο άμεσα, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει επίγνωση των συνταγματικών και πολιτικών ζητημάτων που τέθηκαν για την ισπανική κοινωνία στο σύνολό της και ιδιαίτερα την καταλανική».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την απόφαση του προέδρου της Καταλονίας, λέγοντας ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι «δημαγωγική» και «αντιδημοκρατική».

Στο κλείσιμο, πάντως, της συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, άφησε ένα παράθυρο συνεννόησης:

«Πιστεύω ότι ακόμα έχουμε χρόνο να διορθώσουμε την πορεία, να υπερβούμε μια στείρα αντιπαράθεση, να αναζητήσουμε τον γόνιμο διάλογο, σύμφωνα πάντα με τη νομιμότητα σε μια δημοκρατία σοβαρή σαν την δική μας.

» Είμαι ανοικτός σε κάθε πρωτοβουλία, αλλά στο πλαίσιο της νομιμότητας.»

Σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει συνταγματική αναθεώρηση, ο Ραχόι απάντησε: «Το βασικότερο αυτή τη στιγμή είναι να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα. Από εκεί και πέρα μπορούμε να μιλήσουμε και για μεταρρύθμιση.»

Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο Καταλανός ηγέτης, Αρτούρ Μας, θα προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές, ελπίζοντας ότι μια εκλογική νίκη θα δώσει νέα ώθηση στην υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως ομολογεί και ο ισπανικός Τύπος, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την εξέλιξη των πραγμάτων μέχρι την 9η Νοεμβρίου, καθώς ο καταλανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις από άλλα κόμματα που στήριξαν την πρωτοβουλία του (ιδίως της αριστεράς) για ανυπακοή.

Λίγο προτού γίνει γνωστή η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Αρτούρ Μας είχε χαρακτηρίσει εχθρική τη στάση της κυβέρνησης, ενώ σχολίασε με μια δόση ειρωνείας την «υπερηχητική ταχύτητα» με την οποία συγκλήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, εμφανίστηκε η πρώτη συγκέντρωση οπαδών της ανεξαρτησίας στους δρόμους της Βαρκελώνης με κεντρικό σύνθημα «Ανυπακοή».

Α.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024