Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκικά άρματα στη συριακή μεθόριο, μάχη και στην «πόρτα» της Βαγδάτης

Τουρκικά άρματα στη συριακή μεθόριο, μάχη και στην «πόρτα» της Βαγδάτης

Τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έλαβαν θέσεις στη συριακή μεθόριο κοντά στην πόλη Αΐν αλ-Αράμπ, Κομπανί στα κουρδικά, καθώς εντείνεται η επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονται σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από την πόλη. Νωρίτερα, μάχη ήταν σε εξέλιξη γύρω από την πόλη Αμαρίγια αλ Φαλούτζα, μόλις 40χλμ από τη Βαγδάτη.

Τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα έλαβαν θέσεις στη συριακή μεθόριο κοντά στην πόλη Αΐν αλ-Αράμπ, Κομπανί στα κουρδικά, καθώς εντείνεται η επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονται σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από την πόλη

Μπροστά στη ραγδαία προέλαση των τζιχαντιστών η τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόκειται να εξετάσει την ένταξη στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, καλούμενη να δώσει το «πράσινο φως» σε σχέδιο απόφασης για στρατιωτική δράση στο Ιράκ και τη Συρία.

«Το σχέδιο απόφασης ενδέχεται να σταλεί αύριο» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον οποίο επικαλείται το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως η σχετική συζήτηση θα λάβει χώρα στις 2 Οκτωβρίου, αναφέρει η Hurriyet.
{{{ map }}}
Τουλάχιστον 15 άρματα μάχης -ορισμένα με τα πυροβόλα τους στραμμένα στη συριακή επικράτεια- έχουν λάβει θέσεις σε λόφο που δεσπόζει της πολιορκημένης πόλης, κοντά σε τουρκική στρατιωτική βάση βορειοδυτικά του Κομπανί.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν προς τα συριακά σύνορα αφού τουλάχιστον δύο οβίδες έπληξαν τη Δευτέρα το τουρκικό έδαφος. Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απάντησε με πυρά την Κυριακή όταν δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις 5χλμ από το Κομπανί.

«Βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά του Κομπανί, είναι η πιο κοντινή απόσταση από την πόλη που έχει φθάσει ποτέ το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, αναφέροντας πως ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους έπληξαν για πρώτη φορά το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας.

Στήλες καπνού υψώθηκαν καθώς οβίδες έπληξαν τόσο την ανατολική όσο και τη δυτική πλευρά του Κομπανί.

«Εξαιτίας των βομβών όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μικρά όπλα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης» λέει ο Τζελίλ, 39χρονος μηχανικός που διέφυγε τη Δευτέρα από την πόλη.

«Οι περισσότεροι φεύγουν τώρα, πριν ήταν ασφαλές, αλλά τώρα μe αυτές τις βόμβες οι άνθρωποι δεν θα μείνουν» δήλωσε.

Μάχες στην «πόρτα» της Βαγδάτης

Στο Ιράκ, οι χερσαίες δυνάμεις, με τη βοήθεια των αεροπορικών βομβαρδισμών, κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών στην πόλη Αμαρίγια αλ Φαλούτζα, μόλις 40χλμ από την πρωτεύουσα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC, οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν τελικά να αποκαταστήσουν την ηρεμία στην πόλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024