Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πηγή ανησυχίας οι χιλιάδες μαχητές της ISIS που προέρχονται από τη Δύση

Πηγή ανησυχίας οι χιλιάδες μαχητές της ISIS που προέρχονται από τη Δύση

Τον φόβο για κίνδυνο εντός των τειχών καλλιεργούν οι εκτιμήσεις υπηρεσιών ασφαλείας για τον αριθμό των χιλιάδων μαχητών που στρατολογούνται στις χώρες της Δύσης από την τζιχαντιστική ISIS αλλά και άλλες ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες. Οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικά 3.000 μαχητές από ευρωπαϊκές χώρες, με το συνολικό αριθμό όσων έχουν πάει σε Συρία και Ιράκ από κάθε άλλη χώρα της υφηλίου να υπολογίζεται κατά ορισμένους ακόμη και σε 12.000.

Τον φόβο για κίνδυνο εντός των τειχών καλλιεργούν οι εκτιμήσεις υπηρεσιών ασφαλείας για τον αριθμό των χιλιάδων μαχητών που στρατολογούνται στις χώρες της Δύσης από την τζιχαντιστική ISIS αλλά και άλλες ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικά 3.000 μαχητές από ευρωπαϊκές χώρες, με το συνολικό αριθμό όσων έχουν πάει σε Συρία και Ιράκ από κάθε άλλη χώρα της υφηλίου να υπολογίζεται κατά ορισμένους ακόμη και σε 12.000.

Ήδη από το ξεκίνημα του συριακού εμφυλίου, στα «ραντάρ» των ευρωπαϊκών αρχών είχε χτυπήσει η παρουσία ευρωπαίων υπηκόων που είχαν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν μαζί με την ISIS -κατά κανόνα, επρόκειτο για άτομα με υπόβαθρο από χώρες της περιοχής.

Ο συντονιστής της ΕΕ για την αντιτρομοκρατία, Ζιλ ντε Κερσόβ, αναφέρει την Παρασκευή στο βρετανικό BBC πως ο αριθμός όσων ευρωπαίων υπηκόων έχουν «εμπλουτίσει» τις τάξεις της ISIS έχει φτάσει συνολικά τους 3.000.

Σε αυτούς συνυπολογίζονται όλοι εκείνοι που έχουν δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με την τζιχαντιστική οργάνωση, δηλαδή και όσοι έχουν σκοτωθεί και όσοι έχουν επιστρέψει. Νωρίτερα φέτος, σημειώνει ο Κερσόβ, οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον αριθμό στους 2.000 αλλά η προέλαση της οργάνωσης στο Ιράκ και η ανακήρυξη του «χαλιφάτου» θεωρείται ότι ενίσχυσαν τη ροή «προθύμων».

Ο Κερσόβ αναφέρει επίσης ότι η συμμετοχή στις επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ (στις οποίες συνδράμει η Γαλλία και στις οποίες εξετάζει την Παρασκευή συμμετοχή και η Βρετανία) αυξάνει την πιθανότητα για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων.

Όσον αφορά τον γενικότερο αριθμό μαχητών από ξένες χώρες, οι εκτιμήσεις αφθονούν αλλά η βεβαιότητα λείπει. Από τις θεωρούμενες ως πιο ασφαλείς υποθέσεις είναι οι εκτιμήσεις σε μελέτη του Ινστιτούτου Σουφάν, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που υπολογίζει σε 12.000 τους μαχητές από συνολικά 81 ξένες χώρες που έχουν πάει να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Εξ αυτών, το ένα τέταρτο θεωρείται ότι προέρχεται από τη Δύση: Αρκετοί από τη Γαλλία («πάνω από 700») και τη Βρετανία (400), αλλά και από τη Γερμανία (270) και την Αυστραλία (250) και σχετικά λιγότεροι από τον Καναδά (30) και τις ΗΠΑ(70).

Από τη Ρωσία υπολογίζεται ότι προέρχονται 800 μαχητές, ενώ η πλειονότητα προέρχεται από χώρες της περιοχής. Οι εκτιμήσεις θεωρούνται αβέβαιες, με τους πραγματικούς αριθμούς να μην αποκλείεται να είναι υψηλότεροι -όπως για παράδειγμα αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, η γερμανική υπηρεσία BfV υπολογίζει ότι στο ενδιάμεσο από τη μελέτη του Ινστιτούτου Σουφάν, ο αριθμός των μαχητών από τη Γερμανία έχει ανέλθει ενδεχομένως και σε 450.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024