Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φρένο» στη ροή τζιχαντιστών σε Συρία-Ιράκ ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας

«Φρένο» στη ροή τζιχαντιστών σε Συρία-Ιράκ ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα με το οποίο καλούνται όλες οι χώρες να αυστηροποιήσουν τη νομοθεσία τους έναντι όσων τις εγκαταλείπουν για να ενισχύσουν το Ισλαμικό Κράτος ή το ενισχύουν οικονομικά ή προπαγανδίζουν τη δράση του. Ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από 12.000 άνθρωποι από 70 χώρες έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, ψήφισμα με το οποίο καλούνται όλες οι χώρες να αυστηροποιήσουν τη νομοθεσία τους έναντι όσων τις εγκαταλείπουν για να ενισχύσουν το Ισλαμικό Κράτος ή το ενισχύουν οικονομικά ή προπαγανδίζουν τη δράση του.

Όπως μετέδωσε το Reuters, στο σχέδιο ψηφίσματος καλούνται όλες οι χώρες να εμποδίσουν και τελικά να σταματήσουν τη στρατολόγηση νέων κυρίως στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από 12.000 άνθρωποι από 70 χώρες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Πρόσφατη έρευνα του FBI ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να έχουν στις τάξεις έως και 30.000 μαχητές, αριθμός διπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η απόφαση ελήφθη βάσει του Άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο την καθιστά νομικά δεσμευτική για τα 193 κράτη-μέλη του και δίνει την εξουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ελέγχει την εφαρμογή της και σε διαφορετική περίπτωση να την επιβάλει, μέσω οικονομικών κυρώσεων ή ακόμη και διά της ισχύος.

Η απόφαση στοχοθετεί γενικά μαχητές που ταξιδεύουν για να πολεμήσουν οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν συμπεριλαμβάνει πάντως την εντολή χρήσης στρατιωτικής ισχύος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ξένων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να συνδράμει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η μόνη γλώσσα που γνωρίζουν δολοφόνοι σαν αυτούς, είναι η γλώσσα της ισχύος».

Προειδοποίησε, μάλιστα όσους έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους τζιχαντιστές «να φύγουν από το πεδίο της μάχης όσο ακόμα μπορούν».

Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να ασχοληθούν με τις συνθήκες που συνέδραμαν στην αύξηση των εξτρεμιστών και τις κάλεσε να σταματήσουν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να μην δοθεί χώρος στους εξτρεμιστές, περιλαμβανομένου «του Διαδικτύου» γενικά και πιο συγκεκριμένα «των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης».

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024