Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: «Κάηκε» τo νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων, παραιτήθηκε ο υπουργός

Ισπανία: «Κάηκε» τo νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων, παραιτήθηκε ο υπουργός

Την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου κατά των αμβλώσεων ανακοίνωσε ότι αποσύρει ελλείψει συναίνεσης ο iσπανός πρωθυπουργός. Βασική του προεκλογική δέσμευση, το επίμαχο νομοσχέδιο προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό του ίδιου του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και «έβγαλε» δεκάδες χιλιάδες Ισπανούς σε δρόμους. Ο αρμόδιος υπουργός υπέβαλε παραίτηση.

Την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου κατά των αμβλώσεων ανακοίνωσε ότι αποσύρει ελλείψει συναίνεσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Βασική του προεκλογική δέσμευση, το επίμαχο νομοσχέδιο προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό του ίδιου του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και «έβγαλε» δεκάδες χιλιάδες Ισπανούς σε δρόμους.

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο «γκρέμιζε» τη μεταρρύθμιση του νόμου που είχε θεσπίσει το 2010 η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι καθιστώντας την Ισπανία μία από τις χώρες με την αυστηρότερη νομοθεσία για τον τερματισμό της κύησης, ακόμη και σε περιπτώσεις που διαπιστώνονταν δυσμορφίες στο έμβρυο.

«Η κυβέρνηση κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή ομοφωνία. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε διατυπώσεις ώστε να καταλήξουμε σε μια καλύτερη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση. Όμως αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι έλαβα την πιο συνετή απόφαση» δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση Ραχόι είχε υιοθετήσει τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου δεν θα επιτρεπόταν η άμβλωση παρά μόνο σε περίπτωση που διαπιστώνεται αποδεδειγμένα κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας ή έπειτα από βιασμό. Όμως απέκλειε τις περιπτώσεις όπου έχει εντοπιστεί κάποια δυσμορφία στο έμβρυο.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε καταγγελθεί από την Αριστερά, προκαλώντας επίσης αντιδράσεις στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος, δεν είχε ακόμη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο.

«Είναι ένας περίπλοκος νόμος, που συνεγείρει κοινωνικές ευαισθησίες» είχε παραδεχθεί την Παρασκευή η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, δεύτερη τη τάξει στην ισπανική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση θέλει να εργαστεί για να καταλήξει στην ευρύτερη δυνατή συμφωνία» ανέφερε.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν ανακοίνωσε ότι παραιτείται, μετά την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις.

«Η απόφαση που έλαβα δεν είναι απλώς να εγκαταλείψω το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και την πολιτική, έπειτα από 30 χρόνια», δήλωσε ο Γκαγιαρδόν στον Τύπο, ενώ παραδέχθηκε ότι «δεν ήμουν ικανός» να φέρω ως το κοινοβούλιο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024