Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Σόρος με την πρόεδρο της Αργεντινής με φόντο τα funds

Συνάντηση Σόρος με την πρόεδρο της Αργεντινής με φόντο τα funds

Με τον Τζορτζ Σόρος συναντάται η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο αμερικανός μεγιστάνας έχει κινηθεί δικαστικά κατά της τράπεζας Bank of New York Mellon, η οποία έχει μπλοκάρει -μετά από δικαστική απόφαση- την πληρωμή των «κουρεμένων» ομολογιούχων.

Με τον Τζορτζ Σόρος συναντάται η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, η οποία βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο μεγιστάνας έχει κινηθεί δικαστικά κατά της τράπεζας Bank of New York Mellon, η οποία έχει μπλοκάρει -μετά από δικαστική απόφαση- την πληρωμή των «κουρεμένων» ομολογιούχων.

Μεταξύ αυτών των ομολογιούχων είναι η Hayman -συμφερόντων Σόρος- η οποία κατέχει ομόλογα που υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο, κατά συνέπεια εγκαλεί τη συγκεκριμένη τράπεζα με το σκεπτικό ότι ξεπερνά τα όριά της μπλοκάροντας την είσπραξη των χρημάτων.

«Εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης, η αμερικανική τράπεζα μας χρωστά τους τόκους» είχε τονίσει πρόσφατα ο Κάιλ Μπας, επικεφαλής της Hayman.

Η Hayman έπρεπε να εισπράξει στις 30 Ιουλίου το ποσό των 226 εκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο 84χρονος δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκριέσα δικαίωσε τα κερδοσκοπικά funds στον πολυετή αγώνα τους κατά της κυβέρνησης της Αργεντινής, καλώντας το Μπουένος Αϊρες να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. δολάρια για μη «κουρεμένα» ομόλογα.

Παράλληλα, ο δικαστής διέταξε την Bank of New York Mellon να μην προχωρήσει στην πληρωμή άλλων (κουρεμένων) ομολογιούχων, τουλάχιστον όχι μέχρι να καταβληθεί το 1,5 δισ. δολάρια στα funds.

Μεταξύ αυτών και ο Σόρος, ο οποίος ελέγχει επίσης το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου του ενεργειακού κολοσσού YPF.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Αργεντινής, η πρόεδρος της Αργεντινής επιδιώκει την περαιτέρω στήριξη του μεγιστάνα στην σκληρή στάση που η ίδια κρατά έναντι των funds που κέρδισαν τη δικαστική μάχη με την κυβέρνηση του Μπουένος Αϊρες.

Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση πέρασε νόμο, με τον οποίο καλούνται οι «κουρεμένοι» ομολογιούχοι να εισπράξουν τις επόμενες δόσεις των τόκων τους από τράπεζα της Αργεντινής ή της Γαλλίας, η οποία έχει αυστηρή νομοθεσία κατά των κερδοσκοπικών funds.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να προσπεράσει-ακυρώσει τη δικαστική απόφαση του 84χρονου δικαστή και μαζί με αυτήν την αμερικανική τράπεζα που λειτουργεί ως «ταμείο» για την πληρωμή των ομολογιούχων.

Το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει το Μπουένος Αϊρες με αυτή την κίνηση είναι ότι είναι διατεθειμένο να πληρώσει κανονικά τη συντριπτική πλειοψηφία (93%) των πιστωτών που αποδέχθηκαν το «κούρεμα» του χρέους της Αργεντινής, αλλά και οποιονδήποτε άλλον από το υπόλοιπο ποσοστό που δεν το αποδέχθηκε (7%), υπό ανάλογους όμως όρους.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να πληρώσει την επόμενη δόση στους ομολογιούχους στις 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν είναι όμως βέβαιο ότι οι ίδιοι οι ομολογιούχοι θα δεχθούν αυτή την κίνηση. Επιπλέον, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να παρακαμφθεί η συγκεκριμένη αμερικανική τράπεζα.

Ο Μαξιμιλιάνο Καστίγιο, οικονομικός αναλυτής που μίλησε στο Bloomberg εξήγησε: «Είναι δύσκολο να δούμε πώς πρακτικά θα λύσει το πρόβλημα ο νέος νόμος. Στην πραγματικότητα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι πάει να λύσει.»

Μένει βέβαια να φανεί στην πράξη πόσοι από τους «κουρεμένους» πιστωτές θα δεχθούν τελικά τη νέα πρόταση και θα προσέλθουν στις 30 Σεπτεμβρίου στην τράπεζα της Αργεντινής ή σε τράπεζα της Γαλλίας για να εισπράξουν το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων.

Κυρίως μένει να φανεί πόσοι από αυτούς τους ομολογιούχους μπορούν τελικά να το πράξουν χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με νέες νομικές περιπέτειες.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024