Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύμα κούρδων προσφύγων στην Τουρκία με φόντο την επίθεση των τζιχαντιστών

Κύμα κούρδων προσφύγων στην Τουρκία με φόντο την επίθεση των τζιχαντιστών

Έως τους 130.000 υπολογίζεται ότι έχει φτάσει μόνο το τελευταίο διήμερο ο αριθμός Κούρδων της βόρειας Συρίας που προσπαθούν να διαφύγουν στην Τουρκία καθώς οι τζιχαντιστές επεκτείνουν τον έλεγχό τους. Κλειστά τα περισσότερα συνοριακά περάσματα από την τουρκική πλευρά, την ώρα που οι πρόσφυγες διηγούνται φρικιστιακές εκτελέσεις από τους μαχητές της ISIS και η Άγκυρα ανησυχεί από το κάλεσμα των Κούρδων της Συρίας και προς το PKK για υποστήριξη.

Έως τους 130.000 υπολογίζεται ότι έχει φτάσει μόνο το τελευταίο διήμερο ο αριθμός Κούρδων της βόρειας Συρίας που προσπαθούν να διαφύγουν στην Τουρκία καθώς οι τζιχαντιστές επεκτείνουν τον έλεγχό τους.

Κλειστά τα περισσότερα συνοριακά περάσματα από την τουρκική πλευρά, την ώρα που οι πρόσφυγες διηγούνται φρικιστιακές εκτελέσεις από τους μαχητές της ISIS και η Άγκυρα ανησυχεί από το κάλεσμα των Κούρδων της Συρίας και προς το PKK για υποστήριξη.

Οι τζιχαντιστές του ISIS προσπαθούν να καταλάβουν το συριακό Αΐν αλ Αράμπ -ή Κομπανί, στα κουρδικά- στα σύνορα με την Τουρκία, καταλαμβάνοντας δεκάδες χωριά στην εκστρατεία προς την πόλη και αναγκάζοντας τον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής να διαφύγει προς την Τουρκία.

Ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι ανήλθε στους 130.000 ο αριθμός των Κούρδων που έχουν φτάσει στη μεθόριο. Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε κάνει λόγο για 100.000 άτομα. {{{ map }}}

Συγκριτικά, από το ξέσπασμα του τριετούς και πλέον εμφυλίου στη Συρία, ο αριθμός όσων προσφύγων έχει δεχθεί η Τουρκία φτάνει σχεδόν τους 850.000. Η Ύπατη Αρμοστεία σημείωσε ότι δεν έχει καταγραφεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια δείχνουν το μέγεθος της τραγωδίας οι μαρτυρίες των Κούρδων: Πρόσφυγες περιγράφουν πώς είδαν με τα μάτια τους συγγενείς τους να πυροβολούνται από τους τζιχαντιστές και πώς, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, μαχητές επιδείκνυαν δύο κομμένα κεφάλια στους κατοίκους για να τους τρομοκρατήσουν.

Μαρτυρίες θέλουν τους μαχητές της ISIS να μην διστάζουν να πυροβολούν ακόμη και εναντίον όσων εγκαταλείπουν τα χωριά για την Τουρκία.

Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν απευθύνει κάλεσμα στους Κούρδους της ευρύτερης περιοχής -δηλαδή τόσο εκείνους του Ιράκ όσο και εκείνους της Τουρκίας- να ενισχύσουν τη μάχη για την υπεράσπιση του Αΐν αλ Αράμπ.

Η έκκληση απευθύνηθηκε και στο PKK. Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις της Κυριακής έγιναν για να εμποδιστούν κούρδοι μαχητές να περάσουν από την τουρκική πλευρά στη συριακή, για να πολεμήσουν κατά της ISIS.

Στην απόπειρα να εμποδιστεί η ροή κούρδων μαχητών προς τη Συρία αποδίδει η Άγκυρα και το κλείσιμο περασμάτων στη μεθόριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024