Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Νικολά επέστρεψε: Φοροελαφρύνσεις για ανάπτυξη υπόσχεται ο Σαρκοζί

Ο Νικολά επέστρεψε: Φοροελαφρύνσεις για ανάπτυξη υπόσχεται ο Σαρκοζί

Ο τέως θέλει να γίνει και ο επόμενος: Σε ολομέτωπη επίθεση για κατάληψη της γαλλικής προεδρίας το 2017 προχωρά ο Νικολά Σαρκοζί, υποσχόμενος φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις για να «δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» σε συνέντευξή του, λέγοντας επίσης πως θα φέρει πίσω στο κεντροδεξιό UMP «έναν έναν» τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στην Λεπέν. Ο τέως πρόεδρος διεκδικεί πρώτα την ηγεσία του κόμματος της κεντροδεξιάς και, αμέσως μετά, την ηγεσία της Γαλλίας.

Ο τέως θέλει να γίνει και ο επόμενος: Σε ολομέτωπη επίθεση για κατάληψη της γαλλικής προεδρίας το 2017 προχωρά ο Νικολά Σαρκοζί, υποσχόμενος φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις για να «δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» σε συνέντευξή του, λέγοντας επίσης πως θα φέρει πίσω στο κεντροδεξιό UMP «έναν έναν» τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στην Λεπέν. Ο τέως πρόεδρος διεκδικεί πρώτα την ηγεσία του κόμματος της κεντροδεξιάς και, αμέσως μετά, την ηγεσία της Γαλλίας.

Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή στο France 2, λίγο μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του στην ενεργό πολιτική, ο Σαρκοζί έδειξε ότι προτίθεται να παλέψει μέχρι εσχάτων για να επιστρέψει. Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες της πολιτικής που θα ακολουθήσει αλλά προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των εταιρειών αλλά και των γάλλων ψηφοφόρων.

«Σήμερα, η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιστρέψει κοντά στο 4%, η Γερμανία ευημερεί, η Ευρώπη δεν είναι σε κρίση, και όμως συνεχίζουμε να λιμνάζουμε και να έχουμε αυξανόμενη ανεργία. Γιατί; Επειδή το μοντέλο μας πρέπει να αναδιαρθρωθεί πλήρως» είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο France 2.

Ο Σαρκοζί είπε ότι το μόνο ερώτημα που έχει σημασία είναι να βρεθεί ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, και να σταματήσουν οι νέοι να εγκαταλείπουν τη Γαλλία, επειδή αισθάνονται ότι δεν μπορούν να επιτύχουν μέσα σε αυτή τη χώρα.

«Αν φορολογείτε τους πολίτες και τις εταιρείες στη Γαλλία περισσότερο, πώς να περιμένετε η χώρα να είναι ανταγωνιστική; Αν οι εταιρείες χάνουν το μερίδιο τους στην αγορά, πώς να περιμένετε να μην αυξηθεί η ανεργία; Αυτό είναι το κλειδί», είπε. «Αυτό που έχει σημασία είναι να δοθεί στις επιχειρήσεις μας η ευκαιρία να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά» επισήμανε.

Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι είχε έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθούν τα δημοψηφίσματα τακτικά για να δώσουν στους πολίτες ισχυρότερη φωνή και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την Μαρίν Λεπέν και το αντι-ευρωπαϊκό Εθνικό Μέτωπο.

Αναφερόμενος στο ρεύμα της Λεπέν, είπε χαρακτηριστικά πως οι ψηφοφόροι της «δεν νομίζω ότι πιστεύουν στην Λεπέν. Νομίζω ότι είναι φοβισμένοι, νομίζω ότι υποφέρουν». Θα τους «αναζητήσει, έναν προς έναν για να τους πείσει» ως προς τη δική του εναλλακτική λύση, είπε.

Ο Σαρκοζί την περασμένη Παρασκευή έβαλε ένα τέρμα στις φήμες μηνών όταν ανακοίνωσε την πολιτική επιστροφή του με ένα μήνυμα στο Facebook, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη να ηγηθεί του κόμματος UMP, και ουσιαστικά να ανοίξει το δρόμο για την πιθανή επιστροφή του στα Ηλύσια Πεδία το 2017.

Ο Σαρκοζί, ο εμπνευστής των αλλαγών στις συντάξεις μέτρο που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις, όταν ήταν πρόεδρος, δεν έχασε χρόνο όλο το Σαββατοκύριακο και πέρασε στην επίθεση εναντίον όλων των πιθανών αντιπάλων του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 συμπεριλαμβανομένου και του Φρανσουά Ολάντ.

Ο Σαρκοζί είπε ότι είχε αρχίσει «μια μακρά πορεία» με την οποία δεσμεύεται να αναγεννήσει τη στάσιμη οικονομία της Γαλλίας.

Επιτέθηκε δε στους βασικούς του αντιπάλους για την ηγεσία του UMP, Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ, καθώς και στον πρόεδρο Ολάντ, λέγοντας ότι έχει εντυπωσιαστεί από τις απαντήσεις στο Facebook μετά την ανακοίνωση για την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική αναφέροντας ότι πάνω από «δυόμισι εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου έχουν ήδη διαβάσει το μήνυμά μου».

Ο Σαρκοζί, ο οποίος ως πρόεδρος αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 από τα 60, χαλάρωσε την εβδομάδα 35 ωρών εργασίας και έκανε τις υπερωρίες πιο ελκυστικές μέσω φορολογικών αλλαγών παραμένει ένα πολιτικό πρόσωπο που διχάζει.

Ο πιθανός αντίπαλός του για την ηγεσία του UMP, Φρανσουά Φιγιόν προσπάθησε να προβάλει τον εαυτό του ως μια ενωτική δύναμη, αναρτώντας στο λογαριασμό του στο Twitter την Κυριακή το σχόλιο: «Σήμερα, το ερώτημα δεν είναι να μάθουμε ποιος μπορεί να νικήσει τον Ολάντ Θεωρητικά, ο καθένας μπορεί… Το ερώτημα είναι πώς θα ενώσουμε τους γάλλους … δεν είμαι υπέρ της λατρείας των σωτήρων, αλλά υπέρ της λατρείας των ιδεών!»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς iTele και Europe 1 την Κυριακή εμφανώς απογοητευμένος από τις επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με τον Σαρκοζί, αναγνώρισε ότι «ο αγώνας έχει ξεκινήσει».

Όσον αφορά τον νυν πρόεδρο της Γαλλίας, σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ ο οποίος νίκησε τον Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012, βλέπει εσχάτως την δημοτικότητά του να κατρακυλά στο 13 % που είναι το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας για εν ενεργεία πρόεδρο στη μεταπολεμική Γαλλία. Ο Ολάντ έχει αποτύχει να επανακινήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία παραμένει στάσιμη με την ανεργία να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ για τη Γαλλία πάνω από το 10%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024