Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιπολεμική διαδήλωση στη Μόσχα με το βλέμμα στην Ουκρανία

Αντιπολεμική διαδήλωση στη Μόσχα με το βλέμμα στην Ουκρανία

Στους δρόμους της Μόσχας βγήκαν χιλιάδες Ρώσοι, πραγματοποιώντας πορεία για την ειρήνη στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση στη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και δυνάμεων πιστών στο Κίεβο, πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Χιλιάδες Ρώσοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας για να πραγματοποιήσουν πορεία για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ομάδα διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν ρωσικές και ουκρανικές σημαίες, διέσχισε τους δρόμους της πρωτεύουσας φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία», «Σταματήστε τα ψέματα του Πούτιν».

Είναι η πρώτη μαζική αντιπολεμική διαδήλωση στη Ρωσία από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και δυνάμεων πιστών στο Κίεβο, πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες.

Περίπου 5.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μόσχας, σύμφωνα με την αστυνομία, «δεκάδες χιλιάδες», σύμφωνα με τους διοργανωτές του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου.

Οι οργανωτές ζήτησαν από τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν την «επιθετική και ανεύθυνη πολιτική» τους στην Ουκρανία που οδηγεί, σύμφωνα με αυτούς, τη Ρωσία στην απομόνωση, τα οικονομικά προβλήματα και την επιδείνωση των «φασιστικών τάσεων».

«Η πολιτική αυτή οδήγησε στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει κοστίσει τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών και Ρώσων» γράφουν στο Facebook.

Η Ρωσία κατηγορείται από το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης ότι παρέχει βοήθεια στους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, προμηθεύοντάς τους όπλα και στρατιωτικό υλικό και στηρίζοντάς τους με δυνάμεις του τακτικού στρατού της, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Στην ιστοσελίδα του, ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ελβετία, είχε επίσης καλέσει τους Ρώσους να λάβουν μέρος στην πορεία και να μοιράζουν αντιπολεμικά φυλλάδια.

Παράλληλα με την αντιπολεμική πορεία της Μόσχας, δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα για να στηρίξουν τους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία, κρατώντας σημαίες της «Νέας Ρωσίας» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Στην Αγία Πετρούπολη περίπου 1.000 διαδηλωτές μετείχαν σε πορεία ειρήνης, παρά την απαγόρευση της κινητοποίησης από τις τοπικές αρχές.

Τον Μάρτιο, χιλιάδες Ρώσοι είχαν πραγματοποιήσει πορεία για την ειρήνη στους δρόμους της Μόσχας, παραμονή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία που είχε ως αποτέλεσμα την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μετά την προσάρτηση αυτή και την έναρξη της ουκρανικής κρίσης ο πρόεδρος Πούτιν καταγράφει ρεκόρ δημοτικότητας στη χώρα του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024