Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ταινία» των τζιχαντιστών, με μαχητή με αμερικανική προφορά, απειλεί τις ΗΠΑ

«Ταινία» των τζιχαντιστών, με μαχητή με αμερικανική προφορά, απειλεί τις ΗΠΑ

Με προπαγανδιστικό βίντεο 55 λεπτών, μονταρισμένο με χολιγουντιανές μεθόδους και χαρακτήρα προεδοποίησης προς τις ΗΠΑ, ξαναχτυπά η τζιχαντιστική ISIS: Η «ταινία» δείχνει σκηνές από τον πόλεμο στο Ιράκ, πλάνα που υπονοούν πως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να χτυπήσουν και στις ΗΠΑ και είναι τόσο απειλή προς τους Αμερικανούς όσο και ως «διαφήμιση» για νέα μέλη. Ωστόσο, ένα σημείο προκαλεί ανησυχίες στις ΗΠΑ: Στο τέλος, εμφανίζεται μαχητής με άψογη αμερικανική προφορά να δίνει οδηγίες σε μελλοθάνατους αιχμαλώτους.

Με προπαγανδιστικό βίντεο 55 λεπτών, μονταρισμένο με χολιγουντιανές μεθόδους και χαρακτήρα προειδοποίησης προς τις ΗΠΑ, ξαναχτυπά η τζιχαντιστική ISIS: Η «ταινία» δείχνει σκηνές από τον πόλεμο στο Ιράκ, πλάνα που υπονοούν πως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να χτυπήσουν και στις ΗΠΑ και είναι τόσο απειλή προς τους Αμερικανούς όσο και ως «διαφήμιση» για νέα μέλη.

Ωστόσο, ένα σημείο προκαλεί ανησυχίες στις ΗΠΑ: Στο τέλος, εμφανίζεται μαχητής με άψογη αμερικανική προφορά να δίνει οδηγίες σε μελλοθάνατους αιχμαλώτους.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο την Παρασκευή σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες, όπως μεταδίδει το CNN. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει βίντεο 52 δευτερολέπτων ως «τρέιλερ» για το βίντεο με τίτλο «Οι φλόγες του πολέμου» και την αμφίσημη επισήμανση «σύντομα κοντά σας».

Το πλήρες βίντεο περιέχει σκηνές από τον πόλεμο του Ιράκ που δείχνουν επιθέσεις σε αμερικανούς στρατιώτες ή πλάνα από τα «ενδότερα» των τζιχαντιστών. Το περιεχόμενο των σκηνών δεν προσθέτει τίποτε σημαντικότερο στη γνώση γύρω από την οργάνωση -γιατί ο σκοπός του είναι ουσιαστικά η διαφήμιση.

Όπως φαίνεται ακόμη και από τους «τίτλους», οι δημιουργοί του συνειδητά και σκόπιμα χρησιμοποιούν τη μορφή των συνηθισμένων δυτικών ταινιών δράσης (ας σημειωθεί ότι ήδη τα τρία φρικτά βίντεο των αποκεφαλισμών είχαν ασυνήθιστη τεχνική αρτιότητα).

Μεταξύ των πλάνων, υπάρχουν ακόμη και εικόνες από κινητά τηλέφωνα έξω από τον Λευκό Οίκο: Εικόνες που θα μπορούσε να τραβήξει ο οποιοσδήποτε τουρίστας στην Ουάσινγκτον, αλλά που εν προκειμένω θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι η ISIS μπορεί να πλήξει, υποτίθεται, ακόμη και την καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ωστόσο, τις ανησυχίες έχει προκαλέσει ένας μαχητής που εμφανίζεται στο τέλος το βίντεο. Πρόκειται για έναν άνδρα, φυσικά με καλυμμένο το πρόσωπό του, που μιλά στην κάμερα ενώ πίσω του κάποιοι σκάβουν τρύπες στο έδαφος.

Αρχικά μιλά στα αραβικά, με κλασική προφορά. Έπειτα όμως αλλάζει χωρίς πρόβλημα στα αγγλικά, στα οποία έχει καθαρή βορειοαμερικανική προφορά.

Εξηγεί ότι οι άνδρες πίσω του είναι σύροι στρατιώτες κοντά στη Ράκα, οι οποίοι «σκάβουν τους τάφους τους» και έπειτα εκτελούνται.

Ο άνδρας θα μπορούσε, κρίνοντας από την προφορά του, είτε να έχει γεννηθεί στις βόρειες αμερικανικές πολιτείες ή τον Καναδά, όπως υποστηρίζουν στο CNN αξιωματούχοι, είτε να προέρχεται από αραβική χώρα και να έχει ζήσει κάποια χρόνια στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, αναφέρει το κανάλι, προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τον άνδρα, εξετάζοντας αρχικά εάν πρόκειται για κάποιον από τους «δυτικούς» που θεωρείται γνωστό πως έχουν πάει σε Συρία και Ιράκ για να πολεμήσουν με την ISIS.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024