Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποροσένκο από τις ΗΠΑ: Η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια

Ποροσένκο από τις ΗΠΑ: Η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία συνιστά απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. «Εάν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα παραβιάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, (πρόκειται) για μια απόλυτη απειλή για τον κόσμο» υπογράμμισε, καλώντας ΗΠΑ και ΕΕ να «μην αφήσουν μόνη την Ουκρανία» απέναντι στη Ρωσία.

O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

«Εάν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα παραβιάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, (πρόκειται) για μια απόλυτη απειλή για τον κόσμο» υπογράμμισε ο Ποροσένκο, καλώντας ΗΠΑ και ΕΕ να «μην αφήσουν μόνη την Ουκρανία» απέναντι στη Ρωσία.

Ο ίδιος καταδίκασε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την μία από τις μεγαλύτερες «προδοσίες» στη σύγχρονη Ιστορία.

Η προσάρτηση τον περασμένο Μάρτιο αυτής της χερσονήσου της Ουκρανίας στη Ρωσία, την οποία ποτέ δεν αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα, «αποτελεί μια από τις πλέον κυνικές πράξεις προδοσίας στη σύγχρονη Ιστορία» τόνισε ο Ποροσένκο.

«Ενθαρρύνω τις ΗΠΑ να χορηγήσουν στην Ουκρανία ένα ειδικό καθεστώς ασφάλειας και άμυνας που θα αντανακλά το υψηλότερο επίπεδο αλληλεπίδρασης κρατών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ» με τις χώρες της Δύσης, απέναντι στη Ρωσία προσέθεσε ο Ποροσένκο.

Η ομιλία του Ποροσένκο διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα των γερουσιαστών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε επίσης να δοθεί περισσότερη βοήθεια προς τον ουκρανικό στρατό, περά από τον εξοπλισμό που η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει όπως κιάλια νυχτερινής όρασης.

«Χρειάζονται περισσότερη πολιτική υποστήριξη από ολόκληρο τον κόσμο. Χρειάζονται περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, θανατηφόεο και μη» είπε ο ίδιος.

Τόνισε άλλωστε ότι το μόνο που εμποδίζει «τον εφιάλτη μιας πλήρους υποτροπής (κι επιστροφής) στον προηγούμενο αιώνα και το ξέσπασμα ενός νέου ψυχρού πολέμου» είναι οι νεαροί Ουκρανοί στρατιώτες που δε διαθέτουν αρκετό εξοπλισμό.

«Ο πόλεμος που διεξάγουν οι νεαροί αυτοί άνδρες σήμερα δεν είναι ένας πόλεμος (μόνον) της Ουκρανίας. Είναι πόλεμος και της Ευρώπης και της Αμερικής, επίσης», υποστήριξε.

Ο Πέτρο Ποροσένκο άσκησε ακόμη πιέσεις για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και της στήριξης που παρέχει στους αυτονομιστές.

Ο πρόεδρος υπενθύμισε στις ΗΠΑ ότι η Δύση, η Κίνα και η Ρωσία δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους για τις εγγυήσεις που δόθηκαν κατά τη συνθήκη της Βουδαπέστης του 1994 που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Την Ουκρανία που εγκατέλειψε το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό δυναμικό στον κόσμο ως αντάλλαγμα για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, την μαχαίρωσε στην πλάτη μία από τις χώρες που παρείχαν αυτές τις εγγυήσεις».

Λίγο πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ποροσένκο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει 46 εκατ. δολάρια βοήθειας με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στόχος αυτής της νέας βοήθειας- που ανεβάζει το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία στα 116 εκατ. δολάρια, είναι να βοηθήσει την χώρα, που πολεμά τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, στην επιτήρηση και ασφάλεια των συνόρων της και να βοηθήσει το στρατό να λειτουργεί με τρόπο πιο «αποτελεσματικό».

Η βοήθεια αυτή δεν περιλαμβάνει την προμήθεια όπλων αλλά την αποστολή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, ραντάρ, αλεξίσφαιρων γιλέκων, κρανών ή ακόμα στρατιωτικών στολών.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Ποροσένκο δήλωσε ικανοποιημένος από τη βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην χώρα του.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο θέμα της Ουκρανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024