Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε κατ' οίκον περιορισμό ρώσος ολιγάρχης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ρώσος ολιγάρχης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Το πρόεδρο της ρωσικής κοινοπραξίας Sistema Βλαντιμίρ Γεβτουσένκοβ έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό οι ρωσικές αρχες, κατηγηρώντας τον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η έρευνα σχετίζεται με την απόκτηση μετοχών στην πετρελαϊκή Bashneft. Επιχειρημάτιες στη Μόσχα βλέπουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την υπόθεση, μιλώντας για «δεύτερη υπόθεση Yukos» -κατηγορίες που το Κρεμλίνο απορρίπτει ως παράλογες.

Το πρόεδρο της ρωσικής κοινοπραξίας Sistema Βλαντιμίρ Γεβτουσένκοβ έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό οι ρωσικές αρχες, κατηγηρώντας τον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η έρευνα σχετίζεται με την απόκτηση μετοχών στην πετρελαϊκή Bashneft.

Επιχειρημάτιες στη Μόσχα βλέπουν πολιτικά κίνητρα πίσω από την υπόθεση, μιλώντας για «δεύτερη υπόθεση Yukos» -κατηγορίες που το Κρεμλίνο απορρίπτει ως παράλογες.

Η απόφαση έγινε γνωστή την Τετάρτη. Νωρίτερα, είχε απαγορευτεί με δικαστική εντολή η πώληση των μετοχών της Bashneft που κατείχε η Sistema εξαιτίας έρευνας που βρίσκοταν σε εξέλιξη.

Χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ερευνών ανέφερε ότι έχει «βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Sistema εμπλέκεται στη νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο [και] σήμερα κατηγορήθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Επιχειρηματικοί κύκλοι στη Μόσχα, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το κίνητρο πίσω από την έρευνα είναι πιο περίπλοκο και έχει να κάνει με το φερόμενο ενδιαφέρον της Rosneft -του Ιγκόρ Σέτσιν, στενού συμμάχου του ρώσου προέδρου Πούτιν- να εξαγοράσει την Bashneft.

O επικεφαλής του RSPP -των μεγάλων εταιρειών που ελέγχουν τα δύο τρίτα της ρωσικής οικονομίας- έκανε ανοικτά παραλληλισμούς με την υπόθεση Yukos.

«Χωρίς αμφιβολία μοιάζει πάρα πολύ με δεύτερη Yukos, επειδή οι κατηγορίες αφορούν τον πρόεδρο μίας εταιρείας που πλήρωσε 2,5 δισ. δολάρια για περιουσιακά στοιχεία και τώρα κατηγορείται για κλοπή και ξέπλυμα» είπε στο RIA ο επικεφαλής του RSPP, Αλεξάντερ Σόχιν.

Η ρωσική προεδρία, διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, απέρριψε ως «απολύτως αναληθή και παράλογη την προσπάθεια να αποδοθεί πολιτικός χαρακτήρας στην υπόθεση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024