Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Συμφωνία ισραηλινών-παλαιστινίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας

ΟΗΕ: Συμφωνία ισραηλινών-παλαιστινίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν για τον «προσωρινό μηχανισμό» που θα επιταχύνει, υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ, την ανοικοδόμηση της Γάζας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα οικοδομικά υλικά που θα σταλούν στον παλαιστινιακό θύλακα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν για τον «προσωρινό μηχανισμό» που θα επιταχύνει, υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών, την ανοικοδόμηση της Γάζας διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως ότι τα οικοδομικά υλικά που θα σταλούν στον παλαιστινιακό θύλακα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Πρόκειται για μια τριμερή συμφωνία ΟΗΕ-Ισραήλ-Παλαιστινίων, η οποία θα επιτρέψει την έναρξη των απαραίτητων εργασιών στη Λωρίδα της Γάζας με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, παραχωρώντας διευθυντικό ρόλο στην Παλαιστινιακή Αρχή στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και τις εγγυήσεις, μέσω της εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι τα υλικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για πολιτικούς σκοπούς» δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο συντονιστής του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι.

Σύμφωνα με τον Σέρι η συμφωνία αυτή αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς την άρση όλων των περιορισμών» στη Λωρίδα της Γάζας και «ένα σημάδι ελπίδας για τον πληθυσμό της Γάζας».

Ο ΟΗΕ θα παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτή στη συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής συνδέσμου για τον συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους την προσεχή Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να δώσουν το παρών εκπρόσωποι των δωρητριών χωρών.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση με όλμο που σημειώθηκε από τα Παλαιστινιακά Εδάφη στο έδαφος του Ισραήλ.

«Οι παλαιστίνιοι παραμένουν προσηλωμένοι στην εκεχειρία» δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς.

Από την επίθεση δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024