Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκεφαλίστηκε και ο βρετανός όμηρος από τον «χασάπη» των τζιχαντιστών

Αποκεφαλίστηκε και ο βρετανός όμηρος από τον «χασάπη» των τζιχαντιστών

Τον βρετανό Ντέιβιντ Χέινς αποκεφάλισαν οι ένοπλοι του τζιχαντιστικού IS, δημοσιεύοντας βίντεο με την εκτέλεσή του στο Διαδίκτυο και λέγοντας ότι «έπρεπε να πεθάνει επειδή η Βρετανία εξοπλίζει τους Κούρδους στο Ιράκ». Εξοργισμένο το Λονδίνο δηλώνει ότι θα γίνουν τα πάντα για να εντοπιστούν οι δράστες. Δεύτερο βρετανό εμφανίζει ο «χασάπης» στο βίντεο ως το επόμενο θύμα.

Τον βρετανό Ντέιβιντ Χέινς αποκεφάλισαν οι ένοπλοι του τζιχαντιστικού IS, δημοσιεύοντας βίντεο με την εκτέλεσή του στο Διαδίκτυο και λέγοντας ότι «έπρεπε να πεθάνει επειδή η Βρετανία εξοπλίζει τους Κούρδους στο Ιράκ». Εξοργισμένο το Λονδίνο δηλώνει ότι θα γίνουν τα πάντα για να εντοπιστούν οι δράστες. Δεύτερο βρετανό εμφανίζει ο «χασάπης» στο βίντεο ως το επόμενο θύμα.

O 44χρονος Ντέιβιντ Χέινς, από το Περθ της Σκωτίας, βρισκόταν στη Συρία σε αποστολή της γαλλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Acted και απήχθη πέρυσι το Μάρτιο κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ο Χέινς κατέληξε στα χέρια των τζιχαντιστών και είχε «παρουσιαστεί» ως το επόμενο θύμα στο βίντεο με τη δολοφονία του αμερικανού Στίβεν Σοτλόφ (το δεύτερο βίντεο με τον ίδιο εκτελεστή).

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο τα ξημερώματα της Κυριακής δείχνει την εκτέλεση του Χέινς, «στημένη» με τον ίδιο τρόπο που είχε γίνει και ο αποκεφαλισμός του Σοτλόφ και, πριν από αυτόν, του Τζέιμς Φόλεϊ.

Ο εκτελεστής απευθύνεται στο βίντεο προς την βρετανική κυβέρνηση, λέγοντας πως «αυτός ο άνδρας πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την υπόσχεσή σου, Κάμερον, να εξοπλίσεις τους [κούρδους μαχητές] πεσμέργκα».

Στο τέλος του βίντεο, ξανά όπως στις δύο προηγούμενες φρικιαστικές εκτελέσεις, παρουσιάζεται ως επόμενο θύμα άλλος όμηρος. Πρόκειται για τον βρετανό όμηρος Άλαν Χένινγκ, τον οποίο ο εκτελεστής απειλεί ότι θα σκοτώσει εάν η Βρετανία «συνεχίσει να υποστηρίζει» τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Η βρετανική κυβέρνηση, μετά από εξέταση του βίντεο, θεωρεί αυθεντικό το περιεχόμενό του.

Κάμερον: «Πράξη απόλυτου κακού, θα τους κυνηγήσουμε»

Ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε, σε νυχτερινή του ανακοίνωση, την αγανάκτηση του Λονδίνου και είπε ότι θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Ομόθυμη καταδίκη από τις ξένες κυβερνήσεις, «ειδεχθές έγκλημα πρωτόγονης οργάνωσης» λέει η Αθήνα.

Πριν επιβεβαιωθεί και επισήμως ακόμη επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του βίντεο, η δήλωση Κάμερον δεν άφηνε περιθώριο αμφιβολίας ότι το Λονδίνο θεωρεί το βίντεο αυθεντικό και την εκτέλεση του Χέινς τετελεσμένη.

«Πρόκειται για αηδιαστική και ειδεχθή δολοφονία ενός αθώου μέλους ανθρωπιστικής οργάνωσης. Είναι μία πράξη απόλυτου κακού» ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 44χρονου.

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να κυνηγήσουμε αυτούς τους δολοφόνους και να διασφαλίσουμε πως θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί» υπογράμμισε ο Κάμερον.

Την καταδίκη τους εξέφρασαν και οι ηγεσίες του εξωτερικού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την εκτέλεση «βαρβαρική δολοφονία», λέγοντας πως στόχος των ΗΠΑ είναι να συνεργαστούν με άλλες χώρες για να «καταστραφεί αυτή η απειλή στους λαούς των χωρών μας, της περιοχής και του κόσμου».

«Θα εργαστούμε μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και ευρύ συνασπισμό χωρών της περιοχής και από όλο τον κόσμο για να οδηγήσουμε τους δράστες αυτής της εξωφρενικής πράξης στη Δικαιοσύνη».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε, παραμονή της 13ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, την στρατηγική του Λευκού Οίκου για «συμμαχία προθύμων» κατά του τζιχαντιστικού IS, εντός της οποίας περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεών του στη Συρία.

Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία καταδίκασε την «αποτρόπαια δολοφονία», χαρακτηρίζοντας το IS «οργάνωση της δειλίας και της αχρειότητας».

«Η αποτρόπαιη δολοφονία του Ντέιβιντ Χέινς δείχνει για άλλη μια φορά πόσο η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί εναντίον του IS, οργάνωσης της δειλίας και της αχρειότητας. Η Γαλλία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του Ντέιβιντ Χέινς και στη Βρετανία» επισημαίνει η γαλλική προεδρία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη δολοφονία «απεχθή ενέργεια βάρβαρης βίας». Το γερμανικό ΥΠΕΞ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «με τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των εικόνων αυτής της δολοφονίας, ένα ακόμη ταμπού καταρρίφθηκε με απαράδεκτο τρόπο».

«Εκεί όπου κυριαρχεί το Ισλαμικό Κράτος, δολοφονούν, βιάζουν, καίνε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει αποφασιστικά να πολεμήσει ενάντια σε αυτό που αποτελεί μία απειλή για το Ιράκ, τις γύρω περιοχές και επίσης για εμάς» υπογράμμισε το Βερολίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024