Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο τζιχαντιστών με νέο αποκεφαλισμό αμερικανού δημοσιογράφου

Βίντεο τζιχαντιστών με νέο αποκεφαλισμό αμερικανού δημοσιογράφου

Αποτροπιασμό προκαλεί νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο την Τρίτη, το οποίο φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του Στίβεν Σότλοφ, του δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου που κρατούσαν οι τζιχαντιστές. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αυθεντικότητα του βίντεο, στο οποίο το «Ισλαμικό Κράτος» προειδοποιεί ότι θα εκτελέσει έναν βρετανό όμηρο, έναν άνδρα που η οργάνωση είπε ότι ονομάζεται Ντέιβιντ Χέινς.

Αποτροπιασμό προκαλεί νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο την Τρίτη, το οποίο φέρεται να δείχνει τον αποκεφαλισμό του Στίβεν Σότλοφ, του δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου που κρατούσαν οι τζιχαντιστές.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αυθεντικότητα του βίντεο, στο οποίο το «Ισλαμικό Κράτος» προειδοποιεί ότι θα εκτελέσει έναν βρετανό όμηρο, έναν άνδρα που η οργάνωση είπε ότι ονομάζεται Ντέιβιντ Χέινς.

Το βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με οργάνωση που παρακολουθεί ιστοτόπους που χρησιμοποιούν ισλαμιστές για να αναρτούν ανακοινώσεις τους.

Σύμφωνα με το Site Intelligence Group, φαίνεται πως η εκτέλεση έγινε από τον σφαγέα του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ. Και στα δύο βίντεο, ο εκτελεστής μιλάει με βρετανική προφορά.

Ο 31 ετών Σότλοφ μιλάει στην κάμερα πριν τον θάνατό του, λέγοντας ότι «πληρώνει το τίμημα» για την αμερικανική επέμβαση.

Άνδρας του «Ισλαμικού Κράτους» που φορά μάσκα απευθύνεται στον αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας: «Όπως οι πύραυλοί σας συνεχίζουν να πλήττουν τον λαό μας, το μαχαίρι μας θα συνεχίσει να χτυπά τους λαιμούς των πολιτών σας».

Στο βίντεο, που τιτλοφορείται «Δεύτερο μήνυμα στην Αμερική» διακρίνεται ο δημοσιογράφος με πορτοκαλί στολή, γονατισμένος δίπλα στον μασκοφόρο που είναι οπλισμένος με μαχαίρι.

Ο ένοπλος καταδικάζει την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ και κατόπιν βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του Σότλοφ.

«Επανέρχομαι, Ομπάμα και επανέρχομαι εξαιτίας της αλαζονικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος» δηλώνει ο μαυροντυμένος εκτελεστής.

Οι τζιχαντιστές προειδοποιούν τις κυβερνήσεις να μην ακολουθήσουν «τη σατανική συμμαχία της Αμερικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο.

Το «Ισλαμικό Κράτος» -όπως αυτοαποκαλείται η οργάνωση- είχε δώσει στις 19 Αυγούστου στη δημοσιότητα βίντεο με το αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Σε αυτό το βίντεο ο εκτελεστής είχε πει ότι το «επόμενο θύμα» είναι ο Σότλοφ και ότι η μοίρα του βρισκόταν στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα. Οι τζιχαντιστές ζητούσαν να σταματήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ.

Πριν από λίγες ημέρες, η μητέρα του Σότλοφ απηύθυνε απεγνωσμένη έκκληση στους τζιχαντιστές να λυπηθούν τον γιό της.

«Εσείς, ο χαλίφης, μπορείτε να δώσετε αμνηστία» έλεγε η μητέρα του Σότλοφ στο βίντεο, απευθυνόμενη στον ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. «Σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε την εξουσία σας για να σωθεί η ζωή του» είπε, εξηγώντας πως ο γιος της δεν ευθύνεται για τις πράξεις άλλων και δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί για αυτές.

Η οικογένεια του δημοσιογράφου ενημερώθηκε για το βίντεο και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, πενθεί.

Ο Σότλοφ είχε απαχθεί τον Αύγουστο του 2013 στη Συρία.

Έκανε εδώ και αρκετά χρόνια ρεπορτάζ στη Μέση Ανατολή, ενώ εργάστηκε μεταξύ άλλων για το περιοδικό Time, την εβδομαδιαία εφημερίδα Christian Science Monitor, το Foreign Policy και, πιο πρόσφατα, για το World Affairs.

Αποτροπιασμό εκφράζουν ΗΠΑ και Βρετανία

Τον αποτροπιασμό της για το βίντεο εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, τονίζοντας, πάντως, ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμα να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του βίντεο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ είπε ότι οι ΗΠΑ ερευνούν τις πληροφορίες και τόνισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα εξετάσουν προσεκτικά το βίντεο «για να καθορίσουν εάν είναι αυθεντικό».

Δήλωσε, πάντως, ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της αμερικανικής κυβέρνησης συνοδεύουν την οικογένεια του Σότλοφ.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είχαν αφιερώσει σημαντικό χρόνο και πόρους για να προσπαθήσουν να τον σώσουν.

Σοκαρισμένος δήλωσε και ο βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας για μια «απόλυτα αποκρουστική, στυγερή πράξη».

Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να εκδώσει αργότερα την Τρίτη ανακοίνωση για τις απειλές που εκτόξευσαν οι τζιχαντιστές.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024