Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Ο πλανήτης χάνει τη μάχη για περιορισμό του Έμπολα

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Ο πλανήτης χάνει τη μάχη για περιορισμό του Έμπολα

Ο πλανήτης «χάνει τη μάχη» για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα που πλήττει τη δυτική Αφρική, δήλωσε η πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) Τζοάν Λιου.

Ο κόσμος «χάνει τη μάχη» για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα που πλήττει τη δυτική Αφρική, δήλωσε η πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) Τζοάν Λιου.

«Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της χειρότερης επιδημίας του ιού Έμπολα στην ιστορία, ο κόσμος χάνει τη μάχη για τον περιορισμό της. Οι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν αυτή τη διεθνή απειλή» επεσήμανε η Λιου σε ομιλία της στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση των MSF.

«Η ανακοίνωση που έγινε στις 8 Αυγούστου (από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ότι η επιδημία αποτελεί «μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα» δεν ακολουθήθηκε από αποφασιστική δράση και τα κράτη γενικά περιορίστηκαν να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια συμμαχία αδράνειας» υπογράμμισε η Λιου.

Η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει περισσότερα κρεβάτια ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νοσοκομείων εκστρατείας, να στείλει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και να αναπτύξει κινητά εργαστήρια στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την ίδια ώρα οι MSF υπογραμμίζουν την οξύτητα της κρίσης στη λιβεριανή πρωτεύουσα Μονρόβια, όπου «είναι απαραίτητα επιπλέον 800 κρεβάτια», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

«Κάθε ημέρα πρέπει να διώχνουμε ασθενείς επειδή το κέντρο μας είναι γεμάτο», κατήγγειλε ο Στέφαν Λιλγέγκρεν, συντονιστής της ΜΚΟ στην Μονρόβια.

Εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών στα ιατρικά κέντρα της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, οι ασθενείς αναγκάζονται να πεθαίνουν στο σπίτι τους αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης, υπογραμμίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Στη Σιέρα Λεόνε τα πτώματα, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικά, στοιβάζονται στους δρόμους», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Ο ιός Έμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή εμβόλιο, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.550 ανθρώπων σε σύνολο 3.069 κρουσμάτων, βάσει του απολογισμού της 26ης Αυγούστου του ΠΟΥ.

Με τον τρέχοντα ρυθμό εξάπλωσης θα χρειαστούν έξι με εννέα μήνες και το λιγότερο 373 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί η επιδημία, που κινδυνεύει να προσβάλει 20.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

CDC: Ο Έμπολα απειλεί τη σταθερότητα των κρατών που πλήττει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε από υγειονομικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ όσον αφορά τη συνεχιζόμενη επιδημία του ιού Έμπολα στην Αφρική, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) Τομ Φρίντεν ενημερώνει τακτικά τον Ομπάμα για τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής αυτής υπηρεσίας να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

Νωρίτερα την Τρίτη, το CDC προειδοποίησε ότι η επιδημία απειλεί τη σταθερότητα των χωρών που πλήττονται από αυτή αλλά και των γειτονικών τους κρατών στη Δυτική Αφρική, προσθέτοντας πως χρειάζεται η κατεπείγουσα ανάληψη δράσης για να ελεγχθεί το ξέσπασμα του Έμπολα, το οποίο χαρακτηρίζεται το χειρότερο στην ιστορία μετά την ανακάλυψη του ιού το 1976.

Ο Φρίντεν, ο οποίος μόλις επέστρεψε από μια περιοδεία στη δυτική Αφρική, ανέφερε ότι αναμένει πως ο αριθμός των κρουσμάτων Έμπολα θα αυξηθεί με μεγάλη ταχύτητα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καλώντας τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν άμεσα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Η πρόκληση δεν είναι να μάθουμε τι πρέπει να γίνει. Η πρόκληση είναι να το κάνουμε αμέσως τώρα» είπε ο Φρίντεν σε δημοσιογράφους.

Αμερικανός γιατρός μολύνθηκε από τον ιό

Ένας Αμερικανός γιατρός που συμμετέχει σε μια ιεραποστολή στη Λιβερία μολύνθηκε από Έμπολα, όπως έδειξαν οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, αν και παρείχε φροντίδες σε μια μαιευτική κλινική στη Μονρόβια και όχι σε ασθενείς με τον ιό, ανακοίνωσε η οργάνωση SIM USA, η οποία συνδέεται με την εκκλησία.

Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την ταυτότητα του γιατρού.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι δεν είχε παράσχει φροντίδες σε ασθενείς που ήταν γνωστό ότι είχαν μολυνθεί από Έμπολα, ενώ τέθηκε μόνος του σε απομόνωση αμέσως μόλις άρχισαν τα συμπτώματα.

Κατόπιν μεταφέρθηκε σε μια μονάδα απομόνωσης για ασθενείς του Έμπολα στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στη Μονρόβια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024