Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Ώς την Παρασκευή οι αποφάσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΕΕ: Ώς την Παρασκευή οι αποφάσεις για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αποφασίσουν μέχρι την Παρασκευή σχετικά με το πακέτο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ιταλίδα ΥΠΕΞ Φεντερίκα Μογκερίνι. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία θα πρέπει να είναι βέβαιες πως η δέσμευση του ΝΑΤΟ να τις προστατεύσει, δεν είναι απλώς ένα φύλλο χαρτί.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αποφασίσουν μέχρι την Παρασκευή σχετικά με το πακέτο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Χθες, Δευτέρα, το Coreper (οι πρεσβευτές της ΕΕ) συνεδρίασε, η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την οριστικοποιημένη πρόταση για το πακέτο μέχρι αύριο, και η απόφαση θα ληφθεί μέχρι την Παρασκευή» δήλωσε η Μογκερίνι.

Η ίδια πρόσθεσε πως η Επιτροπή εργάζεται πάνω σ’ ένα ενισχυμένο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα αφορούν τέσσερις τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται η άμυνα, αγαθά διπλής χρήσης και τα χρηματοπιστωτικά.

Οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν το Σάββατο την Μογκερίνι ως την επόμενη επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης διαδεχόμενη τη Βρετανίδα Κάθριν Άστον, η οποία αποχωρεί τον Οκτώβριο.

Η Μογκερίνι, την οποία ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες έχουν επικρίνει ότι είναι υπερβολικά ήπια έναντι της Ρωσίας, δήλωσε πως η κατάσταση στην Ουκρανία έχει αλλάξει λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας και η σχέση ΕΕ-Ρωσίας δεν είναι πλέον μια σύμπραξη.

«Η στρατηγική σύμπραξη έχει τελειώσει. Είναι ξεκάθαρο πως έχει τελειώσει και αυτό ήταν επιλογή της Μόσχας. Έχουμε πρόβλημα στο ουκρανικό έδαφος. Έχουμε ξεκάθαρα μια σύγκρουση» δήλωσε.

«Η Ρωσία παραμένει ένας στρατηγικός πρωταγωνιστής στις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, είτε μας αρέσει είτε όχι, αλλά δεν πιστεύω πως εξακολουθεί να είναι ένας στρατηγικός εταίρος» επέμεινε η Μογκερίνι, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η εν λόγω χώρα «θα επιλέξει να είναι και πάλι εταίρος στο μέλλον».

«Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το άρθρο 5 δεν είναι ένα φύλλο χαρτί»

Παράλληλα, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, η οποία ασκεί την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία θα πρέπει να είναι βέβαιες πως η δέσμευση του ΝΑΤΟ να τις προστατεύσει, δεν είναι απλώς ένα φύλλο χαρτί.

«Πιστεύω πως συμφωνούμε όλοι στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία» δήλωσε η Μογκερίνι στη διάρκεια ακρόασής της από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι ανατολικές χώρες μέλη της Συμμαχίας, όλες αυτές οι χώρες στους κόλπους της Συμμαχίας που μοιράζονται ένα σύνορο με τη Ρωσία, πρέπει να είναι βέβαιες ότι το άρθρο 5 δεν είναι απλώς ένα κείμενο, ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να διασφαλισθεί η ασφάλειά τους» πρόσθεσε η Μογκερίνι δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουαλία.

Το άρθρο 5 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ θεσπίζει την αρχή της συλλογικής ασφάλειας, προβλέποντας ότι το σύνολο των μελών της Συμμαχίας δεσμεύονται να υπερασπισθούν ένα εξ αυτών εφόσον δεχθεί επίθεση.

Η Τσεχία θέλει να τροποποιηθούν μερικά τμήματα των νέων εμπορικών μέτρων που προτείνει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα, προειδοποιώντας πως η κλιμάκωση των κυρώσεων είναι επικίνδυνη.

Αφού παρέλαβε τις προτάσεις από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε στα τσεχικά μέσα ενημέρωσης πως η χώρα θα διατυπώσει υποδείξεις, τις οποίες δεν διευκρίνισε, πάνω στις προτάσεις, αλλά επισήμανε επίσης ένα ευρύτερο πρόβλημα στην προσέγγιση της ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βλάπτει τον εαυτό της με κυρώσεις. Θεωρώ πως η κλιμάκωση των κυρώσεων είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα» δήλωσε.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς να αξιολογηθεί η πρόταση της Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να τροποποιηθεί ώστε να βλάπτει όσο το δυνατόν λιγότερο την Τσεχική Δημοκρατία και τα εθνικά μας συμφέροντα» είπε σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας.

Απέκλεισε τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ή μια στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, τονίζοντας ταυτόχρονα την πεποίθησή του πως «η στρατιωτική λογική δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά στον κόσμο» και πως «μαζί της κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει».

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι, κατά την άποψή του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υπερβεί ακόμη μία «κόκκινη γραμμή», καθώς, όπως είπε, ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος.

«Ο Πούτιν πιστεύει πως μπορεί να αρνηθεί το διάλογο και αυτό είναι απειλητικό» σημείωσε ο κ. Φάιμαν προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί μια επίθεση στην ελευθερία και την προσπάθεια μετάθεσης των συνόρων με τη βία».

Η Αυστρία εξετάζει μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης στην οικονομία της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024