Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Διευρυμένη αυτονομία» αντί απόσχισης ζητούν οι φιλορώσοι της Ουκρανίας

«Διευρυμένη αυτονομία» αντί απόσχισης ζητούν οι φιλορώσοι της Ουκρανίας

Με φόντο την προέλασή τους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, και τις κατηγορίες του Κιέβου πως έχουν ανοικτή στήριξη από τη Ρωσία, οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά της χώρας «μαλάκωσαν» στις συνομιλίες στο Μινσκ την απαίτησή τους για πλήρη ανεξαρτησία και προτείνουν «διευρυμένη αυτονομία», με ειδικό καθεστώς των δύο επαρχιών. Την Παρασκευή συνεχίζονται οι συνομιλίες, με αμφίβολες προοπτικές. Νέες προειδοποιήσεις της Ρωσίας αν το ΝΑΤΟ ανεβάσει την ετοιμότητά του.

Με φόντο την προέλασή τους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, και τις κατηγορίες του Κιέβου πως έχουν ανοικτή στήριξη από τη Ρωσία, οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά της χώρας «μαλάκωσαν» στις συνομιλίες στο Μινσκ την απαίτησή τους για πλήρη ανεξαρτησία και προτείνουν «διευρυμένη αυτονομία», με ειδικό καθεστώς των δύο επαρχιών.

Την Παρασκευή συνεχίζονται οι συνομιλίες, με αμφίβολες προοπτικές, στις οποίες θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο εκεχειρίας. Νέες προειδοποιήσεις της Ρωσίας αν το ΝΑΤΟ «ανεβάσει» την ετοιμότητά του.

Στη συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» για την Ουκρανία στο Μινσκ πήρε μέρος και ο Αντρέι Πούργκιν, ένας από τα ηγετικά στελέχη των φιλορώσων ενόπλων της λεγόμενης «Αυτόνομης Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στα ρωσικά ΜΜΕ, ο Πούργκιν ανέφερε ότι οι φιλορώσοι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν «την διατήρηση ενός κοινού χώρου ασφάλειας με την Ουκρανία, και την αποκατάσταση των οικονομικών, πολιτισμικών και κοινωνικών δεσμών με την Ουκρανία, χωρίς να εγείρουμε διεκδικήσεις σε άλλες περιοχές».

Σύμφωνα με το RIA Novosti, εάν οι φιλορώσοι πάρουν εγγυήσεις για το «ειδικό καθεστώς» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, «θα κάνουν κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί ο ενιαίος οικονομικός, πολιτισμικός και πολιτικός χώρος της Ουκρανίας». Ως αντάλλαγμα, αναφέρει το Associated Press, ζητούν γενική αμνηστία και διευρυμένες αρμοδιότητες διοίκησης, μεταξύ άλλων αυτόνομη αστυνομική δύναμη.

Στις προτάσεις δεν υπάρχει καμία αναφορά για επιστροφή της Κριμαίας.

Η κίνηση, που εμφανίζεται ως άμβλυνση των θέσεων των φιλορώσων, κινείται στη γραμμή που επισήμως υποστηρίζει η Μόσχα όταν μιλά για «ομοσπονδιοποίηση» της Ουκρανίας και συνομιλίες Κιέβου με τις ανατολικές επαρχίες για το καθεστώς τους. Η αμφίσημη αναφορά του Πούτιν την Κυριακή για το «καθεστώς» στις δύο ανατολικές επαρχίες συμπληρώνει τα μηνύματα που στέλνει η Μόσχα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Αποδοχή της πρότασης θα σήμαινε ότι το Κίεβο, από την πλευρά του οποίου δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση, θα αποδεχόταν την ήττα του και θα έχανε τμήμα της κυριαρχίας του στα ανατολικά -με το συνεχή φόβο ότι αυτό θα ήταν μόνο η αρχή.

Η παρούσα κατάσταση πάντως δεν αποτελεί το πιο ευνοϊκό έδαφος ακόμη και συνεννόηση για παύση πυρός: Οι συγκρούσεις στα ανατολικά συνεχίζονται και βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ρωσία: Ενίσχυση της ετοιμότητας του ΝΑΤΟ «θα λάβει απάντηση»

Παράλληλα, η Μόσχα διαμήνυσε εκ νέου την Τρίτη πως αποφάσεις του ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο στην Ουαλία (την Πέμπτη και την Παρασκευή) ανεβάσει την ετοιμότητα στην ανατολική Ευρώπη θα οδηγήσει σε αποφάσεις και τη ρωσική πλευρά.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μιχάιλ Πόποφ είπε στο RIA ότι «η επιχειρησιακή ετοιμότητα των δυνάμεων ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ αναμένεται να αυξηθούν με την εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ευρώπη».

Η Μόσχα «θα αναθεωρήσει το στρατιωτικό της δόγμα μέχρι το τέλος του 2014, ώστε να ανταποκρίνεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ, την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ και τις εξελίξεις στην Ουκρανία», ανέφερε ο Πόποφ.

Παράλληλα, ο Πόποφ ανέφερε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στην Κριμαία θα θεωρηθεί επίθεση στην Ρωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024