Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Πιο γρήγορη ανάπτυξη στρατιωτών στην ανατολική Ευρώπη

ΝΑΤΟ: Πιο γρήγορη ανάπτυξη στρατιωτών στην ανατολική Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ θα έχει πιο ορατή παρουσία στην ανατολική Ευρώπη για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο γγ της Συμμαχίας από τις Βρυξέλλες. Χιλιάδες στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται γρήγορα στην περιοχή, είπε, ενώ από την Πολωνία ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολέμου «και όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία».

Το ΝΑΤΟ θα έχει πιο ορατή παρουσία στην ανατολική Ευρώπη για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι χιλιάδες στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται σε διάστημα μερικών ημερών στην περιοχή.

Τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, καθώς θα ερχόταν σε αντίθεση με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.

Δήλωσε, επίσης, ότι αναμένεται από το ουκρανικό Κοινοβούλιο να καταργήσει μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Κατανοώ ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο σκοπεύει, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το νέο κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», είπε ο Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, ο πολωνός πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός πολέμου και «όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία».

Σε ομιλία του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε: «Υπάρχει ακόμη χρόνος να σταματήσουμε αυτούς για τους οποίους η βία, η ισχύς, η επίθεση γίνονται για μία ακόμη φορά το οπλοστάσιο μιας πολιτικής δράσης».

Δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες των χωρών μελών «θα εξετάσουν μαζί μια νέα πολιτική η οποία θα έχει κύριο στόχο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της κοινότητας των δυτικών κρατών απέναντι στην απειλή ενός πολέμου, όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία».

Ο Τουσκ ζήτησε η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική αλληλεγγύη «να λάβει μια πρακτική διάσταση».

«Παρακολουθώντας την τραγωδία των Ουκρανών, τον πόλεμο -γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο- γνωρίζουμε ότι ο Σεπτέμβριος του 1939 δεν μπορεί ποτέ να επαναληφθεί», σημείωσε ο πολωνός πρωθυπουργός από την πρώην πολωνική βάση του Βέστερπλατε, κοντά στο Γκντανσκ, εναντίον της οποίας επιτέθηκε τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 το γερμανικό κρατίδιο Σλέσβιχ- Χολστάιν ρίχνοντας τους πρώτους πυροβολισμούς του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024