Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για εποικισμό «δεσμεύεται» μεγάλη έκταση στη Δ.Όχθη, αντιδρούν οι ΗΠΑ

Για εποικισμό «δεσμεύεται» μεγάλη έκταση στη Δ.Όχθη, αντιδρούν οι ΗΠΑ

Σε κατανομή περίπου χιλιών στρεμμάτων κοντά σε ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη προχωρά το Ισραήλ, προκαλώντας αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους και προβληματισμό στην Ουάσινγκτον, η οποία καλεί σε ανάκληση της απόφασης. Ομάδες κατά του εποικισμού χαρακτηρίζουν την ισραηλινή κίνηση τη μεγαλύτερη του είδους της εδώ και δεκαετίες, βλέποντας πρόθεση να επεκταθεί ως μόνιμος ο κοντινός ισραηλινός οικισμός.

Σε κατανομή περίπου χιλιών στρεμμάτων κοντά σε ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη προχωρά το Ισραήλ, προκαλώντας αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους και προβληματισμό στην Ουάσινγκτον, η οποία καλεί σε ανάκληση της απόφασης.

Ομάδες κατά του εποικισμού χαρακτηρίζουν την ισραηλινή κίνηση τη μεγαλύτερη του είδους της εδώ και δεκαετίες, βλέποντας πρόθεση να επεκταθεί ως μόνιμος ο κοντινός ισραηλινός οικισμός.

Πρόκειται για έκταση στο Ετζιόν κοντά στη Βηθλεέμ, όπου υπήρχαν σχέδια ήδη από το 2000 να κτιστεί ο μεγάλος ισραηλινός οικισμός Γκεβαότ αλλά είχαν παγώσει. Η κίνηση θεωρείται πρώτο βήμα ώστε να γίνει μόνιμος ο σημερινός οικισμός στον οποίο διαμένουν περίπου δέκα ισραηλινές οικογένειες.

Πέρυσι, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ζητήσει προσφορές για την ανοικοδόμηση περίπου χίλιων κατοικιών στην περιοχή.

Ένσταση μπορεί να υποβληθεί εντός 45 ημέρων από όποιον διεκδικεί τμήμα της έκτασης. Παλαιστίνιος δήμαρχος κοντινής κοινότητας ανέφερε ότι κομμάτια της γης ανήκουν σε παλαιστίνιους που τα χρησιμοποιούν για καλλιέργειες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την απόφαση, λέγοντας πως ελήφθη από την πολιτική ηγεσία και χωρίς να δίνει το σκεπτικό της. Το ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη ως απάντηση για την απαγωγή των τριών ισραηλινών εφήβων νωρίτερα το καλοκαίρι.

Η απόφαση προκάλεσε γρήγορα όχι μόνο την αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς αλλά και των ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ανησυχία για τον κίνδυνο να αποδειχθεί εμπρηστική σε ένα ούτως ή άλλως τεταμένο κλίμα.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ισραηλινό πρόγραμμα εποικισμού -αρκετές χώρες το έχουν καταδικάσει ως παράνομο, ενώ αναγνωρίζεται ως ένα από τα κεντρικά εμπόδια στην επίτευξη λύσης στο Παλαιστινιακό.

Η ανακοίνωση της ισραηλινής απόφασης, «όπως και κάθε απόφαση του Ισραήλ για το πρόγραμμα εποικισμού, είναι αντιπαραγωγική ως προς τον διακηρυγμένο στόχο του Ισραήλ για λύση δύο κρατών»» ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ανάκληση της απόφασης κάλεσε και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρνταινά, ανέφερε ότι η απόφαση «θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη αστάθεια και θα αναζωπυρώσει την κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Γάζα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024