Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ιρακινός στρατός «έσπασε τη δίμηνη πολιορκία» του Αμερλί

Ο ιρακινός στρατός «έσπασε τη δίμηνη πολιορκία» του Αμερλί

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται μαζί τους αναφέρουν ότι κατάφεραν να σπάσουν τη σχεδόν δίμηνη πολιορκία του Αμερλί, στην οποία είχαν εγκλωβιστεί Τουρκμένοι, με την υποστήριξη πληγμάτων της αμερικανικής αεροπορίας. Επισήμως, η Βαγδάτη ανέφερε ότι οι δυνάμεις της «έφτασαν» στο Αμερλί, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται μαζί τους αναφέρουν ότι κατάφεραν να σπάσουν τη σχεδόν δίμηνη πολιορκία του Αμερλί, στην οποία είχαν εγκλωβιστεί Τουρκμένοι, με την υποστήριξη πληγμάτων της αμερικανικής αεροπορίας.

Επισήμως, η Βαγδάτη ανέφερε ότι οι δυνάμεις της «έφτασαν» στο Αμερλί, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο αμερικανικός στρατός έριξε επίσης το Σάββατο ανθρωπιστική βοήθεια στην Αμερλί, τη σιιτική πόλη των Τουρκμάνων στο βόρειο Ιράκ που πολιορκείται από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους γεγονός που εμποδίζει τον ανεφοδιασμό της με νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

«Έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης ο αμερικανικός στρατός έριξε σήμερα (σ.σ. χθες) ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Αμερλί», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Η αμερικανική πολεμική αεροπορία προσέφερε τη βοήθεια αυτή με τη συνδρομή αεροσκαφών από την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, τα οποία επίσης έριξαν στην πόλη είδη πρώτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι διευκρίνισε ότι η ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας έγινε παράλληλα με «συντονισμένα πλήγματα στην περιοχή» των τζιχαντιστών.

«Οι επιχειρήσεις θα είναι περιορισμένες στο εύρος και τη διάρκειά τους ώστε να απαντήσουμε στην ανθρωπιστική αυτή κρίση και να προστατεύσουμε τους αμάχους που είναι παγιδευμένοι στην Αμερλί», σημείωσε.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εξαπέλυσε νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στο στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλη.

Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν να υποστηριχθούν τα κουρδικά και ιρακινά στρατεύματα, αλλά και «να προστατευθούν κρίσιμες υποδομές, προσωπικό και αμερικανικές εγκαταστάσεις», είχε επισημάνει ο Κίρμπι.

Στρατιωτικό εξοπλισμό στέλνει η Αυστραλία

Στο μεταξύ η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, απαντώντας στο σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.

Η Αυστραλία θα συμμετάσχει μαζί με τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στη παροχή εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής προσπάθειας την οποία θα συντονίζουν το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής, διευκρίνισε ο Άμποτ.

«Η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται με ανεξάρτητους εταίρους για «να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ασφάλεια» που αποτελεί το IS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024