Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάλογο με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ

Κατάλογο με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ

Με προσεκτικά βήματα κινείται η ΕΕ στο θέμα της Ρωσίας, καθώς οι ηγέτες των «28» που συναντήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, δεν έλαβαν απόφαση για επιβολή νέων κυρώσεων, αλλά εξουσιοδότησαν τις  αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν νέο κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου για την ανάπτυξη και την απασχόληση, στις 7 Οκτωβρίου. Στη Σύνοδο αποφασίζονται επίσης οι διάδοχοι των Βαν Ρομπάι και Κάθριν Άστον.

Με προσεκτικά βήματα κινείται η ΕΕ στο θέμα της Ρωσίας, καθώς οι ηγέτες των «28» που συναντήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, δεν έλαβαν απόφαση για επιβολή νέων κυρώσεων, αλλά εξουσιοδότησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν νέο κατάλογο πιθανών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Μετά τις πληροφορίες για «εισβολή» ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος και για συμμετοχή τους σε μάχες στο πλευρό των αυτονομιστών, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζητούσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ωστόσο, στο προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρεται ότι δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να εξετάσουν επειγόντως τυχόν νέες κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Μόσχα.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για επαφές με τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ποροσένκο εκτίμησε ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η σύρραξη με τους φιλορώσους αντάρτες βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» και πρόσθεσε ότι εάν αποτύχουν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η τριμερής συνάντηση η οποία θα διεξαχθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας (Δευτέρα) με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του Κιέβου, της Μόσχας και της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη εκεχειρίας.

Συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προετοιμαστούν για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, κάτι το οποίο θα συμβεί, όπως είπε, αναλόγως με την επιτυχία ή μη του ειρηνευτικού σχεδίου που έχει προτείνει ο ίδιος.

«Βάσει των προτάσεών μου, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από την πλειονότητα των κρατών μελών, υπάρχουν πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν -κυρώσεις σε κλάδους (της ρωσικής οικονομίας), τρίτου επιπέδου» επισήμανε, για να καταλήξει:

«Θα συνδέονται με την επιτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου που πρότεινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας».

Ήδη από την προέλευσή τους στη Σύνοδο, αρκετοί ηγέτες μίλησαν με σκληρά λόγια για τη στάση της Ρωσίας.

Ενδεικτική ήταν δήλωση που έκανε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της στη Σύνοδο:

«Είναι πλέον γεγονός ότι η Ρωσία βρίσκεται σε κατάταση πολέμου κατά της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην πραγματικότητα η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ευρώπη.»

Η ίδια συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχομένο αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο πολεμά για λογαριασμό όλης της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ακόμα πιο σκληρός ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απαράδεκτη κατάσταση στην οποία ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στο ουκρανικό έδαφος. Οι χώρεςς της Ευρώπης δεν πρέπει να αργήσουν να συνειδητοποιήσουν πόσο απράδεκτο είναι αυτό. Το ξέρουμε από την Ιστορία μας.»

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της Ουκρανίας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στους τομείς της άμυνας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας.

«Όταν οι κυρώσεις σημαίνουν ότι ασκείται πίεση, ότι μπορούν να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να εξαιρεθεί τίποτε» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και να επιδείξουμε ενιαία στάση ως ΕΕ, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε πως χρειαζόμαστε μια Ρωσία η οποία δεν επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες όπως πράττει τώρα» είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ.

Ωστόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις δεν είναι μια «μαγική σφαίρα», επισημαίνοντας πως τα μέτρα τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει η ΕΕ αποτυγχάνουν να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

«Φαίνεται σαν ο πρόεδρος [της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν, τουλάχιστον ως σήμερα, να έχει ανοσία στις ενέργειες που έχουμε κάνει, η ΕΕ και άλλοι» συμπλήρωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.

Πριν την Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα, ο Ποροσένκο συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η Σύνοδος όμως ασχολήθηκε και με δύο ακόμα ζητήματα: τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα δύο υψηλά αξιώματα της ΕΕ, διαδεχόμενα τον Χέρμαν βαν Ρομπάι (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και Κάθριν Άστον (επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής).

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι η ανησυχητική πορεία της οικονομίας στην ΕΕ, ιδίως στην Ευρωζώνη. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής, στις 7 Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024