Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις στην Ευρώπη για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Πιέσεις στην Ευρώπη για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Εντείνονται οι φωνές στην Ευρώπη που καλούν την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ρώσοι στρατιώτες μάχονται μαζί με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συναντήθηκαν στο Μιλάνο για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα εν όψει της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες. Η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, προειδοποιεί ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Εντείνονται οι φωνές στην Ευρώπη που καλούν την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ρώσοι στρατιώτες μάχονται μαζί με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Μιλάνο για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα εν όψει της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Δύση και Ρωσία εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες, με τον Πούτιν να λέει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία θυμίζουν την πολιορκία του Λένινγκραντ στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. Ωστόσο, η επιβολή νέων κυρώσεων θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών της ΕΕ, μία προϋπόθεση που δυσκολεύει τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης.

Όλα αυτά την ώρα που ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία κινδυνεύει να βγει «εκτός ελέγχου» και να οδηγήσει σε μία «απευθείας σύγκρουση» μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα «στοιχίσει ακριβά» στη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε στον Πούτιν τη βαθιά ανησυχία της ΕΕ για τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται σε μάχες στην Ουκρανία και καταδίκασε σθεναρά τις επιχειρήσεις ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο ουκρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, ο Μπαρόζο κάλεσε τον Πούτιν να αντιστρέψει την πορεία των πραγμάτων επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να συνεχίζουμε να συνηγορούμε υπέρ μιας συνεργασίας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παρούσα κλιμάκωση».

Πριν την Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου, ο Μπαρόζο θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο. Παράλληλα, ο Ποροσένκο θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Μαρκ Ρούτε είπε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία και είπε ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει επιπλέον μέτρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Ρούτε είπε ότι η παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία είναι «εξαιρετικά ανησυχητική και παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία».

«Δεν το αποδεχόμαστε» είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιπλέον κυρώσεων».

Ωστόσο, ο ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι το να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ δεν θα συμβάλλει στο να βρεθεί λύση.

Στο Μιλάνο, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την πιθανότητα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι πιθανότητες, εκτός από την στρατιωτική δράση, για να τιμωρηθεί η Ρωσία επειδή επέλεξε «τον λάθος δρόμο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει με πιθανά νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη» δήλωσε ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Παέτ.

Κανείς υπουργός δεν αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζονται.

«Αυτά είναι μήλα από την Πολωνία. Ο κύριος Πούτιν λέει ότι είναι δηλητηριώδη» είπε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι, μοιράζοντας στους δημοσιογράφους μήλα, σε μία αναφορά στο ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από την Πολωνία.

Από την πλευρά του, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ είπε ότι «μόνο οι κυρώσεις δεν αρκούν», διότι ο ρώσος πρόεδρος «είναι έτοιμος να θυσιάσει τον λαό του».

Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει «κάθε δυνατή υποστήριξη, υλική και οικονομική» στο Κίεβο σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκέβιτσιους.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση, που ήταν ήδη επικίνδυνη στην ανατολική Ουκρανία, έχει περάσει σε νέα διάσταση» είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Οι παραβιάσεις των συνόρων, τις οποίες παρατηρούμε, μας κάνουν να φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου. Γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε ένα τέλος, αν θέλουμε να αποφύγουμε μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Ο Σταϊνμάγερ ζήτησε από τη Ρωσία να αφήσει «τη λογική να πρυτανεύσει» και να παίξει «με τα χαρτιά που βρίσκονται στο τραπέζι», προχωρώντας σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για μια πολιτική λύση προτού είναι αργά.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε ότι η Γαλλία έχει στοιχεία για «απαράδεκτη» παρέμβαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Φαμπιούς, μιλώντας στο France 24 είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ενταθούν εάν η Μόσχα δεν αλλάξει γρήγορα συμπεριφορά.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός στην ιδέα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία κατηγορείται από τη Δύση για άμεση στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

«Πάντοτε ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στις κυρώσεις» είπε ο Φίτσο στην ομιλία του στη Μπάνσκα Μπίστριτσα με την ευκαιρίας της επετείου των 70 χρόνων από τον ξεσηκωμό των Σλοβάκων εναντίον των Ναζί. «Αποφασίζοντας νέες κυρώσεις, δεν σκοπεύουμε να παρασυρθούμε από την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση ή τα συμφέροντα άλλων χωρών» πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις «παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη στη Σλοβακία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024