Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίεβο και ΝΑΤΟ συμφωνούν για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

Κίεβο και ΝΑΤΟ συμφωνούν για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία

Με δημόσιες τοποθετήσεις τους την Παρασκευή, τόσο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, όσο και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία. Ο Ράσμουσεν εξαπέλυσε βολές κατά της Μόσχας, κατηγορώντας την για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Με δημόσιες τοποθετήσεις τους την Παρασκευή, τόσο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, όσο και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Ράσμουσεν εξαπέλυσε βολές κατά της Μόσχας, κατηγορώντας την για παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

«Παρά τις κούφιες αρνήσεις της Μόσχας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν παρανόμως περάσει τα σύνορα στην ανατολική και νοτιο-ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια, αλλά για τμήμα ενός επικίνδυνου μοτίβου που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία από κυρίαρχη χώρα».

Ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι θα σεβαστεί πλήρως όποια απόφαση λάβει το ουκρανικό κοινοβούλιο σχετικά με ενδεχόμενο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Λίγο νωρίτερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είχε ανακοινώσει την πρόθεση του Κιέβου να επανεκκινήσει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την ρωσική επιθετικότητα. Λίγα 24ωρα νωρίτερα το Κίεβο είχε τονίζει ότι «χρειάζεται βοήθεια».

«Η κυβέρνηση θα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το (σημερινό διεθνές) νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO», δήλωσε ο Γιατσενιούκ στη διάρκεια συνεδρίασης του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, ο ουκρανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ιχόρ Ντολχόφ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού ότι αυτό που περιμένει η Ουκρανία από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι να στείλει όπλα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη βοήθεια, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας βοηθήσει με στρατεύματα και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από τις χώρες – μέλη» δήλωσε.

«Δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν», πρόσθεσε ο Ντολχόφ. «Μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία μας, όμως έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια» των Συμμάχων «για να σταματήσουμε την επίθεση» της Ρωσίας και για «να ζητήσουμε από τον πρόεδρο Πούτιν να συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης».

Τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ «δυστυχώς» δεν έχουν προσφέρει όπλα στην Ουκρανία επισήμανε ο ουκρανός αξιωματούχος και κατέληξε: «Θέλουμε όπλα».

Την ίδια ώρα, ο ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά και ζήτησε να γίνουν πιο σκληρές οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Η θέση μου στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στόχο την υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπασέσκου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ρωσία, «που εκπαιδεύει, τροφοδοτεί και δημιουργεί» την κρίση στην Ουκρανία, «εφευρίσκει τα πάντα για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα αυτή».

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία αναμένει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής του NATO η οποία θα γίνει την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο—κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας.

Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024