Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα: «Όχι» σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία

Ομπάμα: «Όχι» σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία

Δεν θα αναληφθεί στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του λίγο πριν ξεκινήσει σύσκεψη με τους συμβούλους ασφαλείας του Λευκού Οίκου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ και την Συρία. Σχετικά με την αντιμετώπιση των τζιχανιστών παραδέχτηκε πως ακόμη δεν υπάρχει διαμορφωμένη αμερικανική στρατηγική.

Δεν θα αναληφθεί στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του λίγο πριν ξεκινήσει σύσκεψη με τους συμβούλους ασφαλείας του Λευκού Οίκου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ και την Συρία. Επίσης, απέφυγε να χρησιμοποιήσει την λέξη εισβολή, για να χαρακτηρείσει τις κινήσεις της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην ρωσο-ουκρανική κρίση ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναληφθεί στρατιωτική δράση για την επίλυση του ουκρανικού προβλήματος και ανέφερε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία συμφώνησαν πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την βία στην Ουκρανία.

Σημείωσε πως η Ρωσία εκπαιδεύει, οπλίζει και χρηματοδοτεί τους φιλορώσους αυτονομιστές και τόνισε πως ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία δεν χρησιμοποίησε την λέξη «εισβολή» («invasion»), αλλά την λέξη «διείσδυση» («incursion»). Είπε ακόμη ότι η ρωσική «διείσδυση» στην Ουκρανία θα επιφέρει «πρόσθετες συνέπειες» στην Μόσχα.

«Οι ρωσικές αποφάσεις για την Ουκρανία απομονώνουν την Μόσχα, το κάνουν οι ίδιοι στους εαυτούς τους» είπε.

Πρόσθεσε πως η επίπτωση των κυρώσεων στη Ρωσία δεν θα είναι άμεσα εμφανής, αλλά θα φανεί σταδιακά.

«Δεν έχουμε στρατηγική για τους τζιχανιστές»

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει ακόμη αμερικανική στρατηγική και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει από αξιωματικούς να προετοιμάσουν τις στρατιωτικές επιλογές που έχουν οι ΗΠΑ. Επίσης, διέψευσε φήμες που τον θέλουν να έχει αποφασίσει να επεκτείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS πέραν των στόχων που ήδη πλήττονται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

«Δεν θέλω να βάλω το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν έχουμε ακόμη στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον σύρο πρόεδρο Άσαντ είπε πως «δεν έχει την ικανότητα να εισέλθει σε συριακές περιοχές που ελέγχονται από το ISIS».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να επιλέξουν μεταξύ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ισλαμικού Κράτους και ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024