Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμμαχία προθύμων για επιδρομές στους τζιχαντιστές της Συρίας ψάχνουν οι ΗΠΑ

Συμμαχία προθύμων για επιδρομές στους τζιχαντιστές της Συρίας ψάχνουν οι ΗΠΑ

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος εξετάζει, χωρίς ακόμη να έχει αποφασίσει, το ενδεχόμενο πληγμάτων και στη συριακή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», αξιωματούχοι αναφέρουν στα αμερικανικά ΜΜΕ πως η Ουάσινγκτον βολιδοσκοπεί συμμαχικές χώρες για υποστήριξη σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ αποκλείουν όμως συνεργασία με τον Άσαντ, προσβλέποντας σε παράλληλη ενίσχυση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος εξετάζει, χωρίς ακόμη να έχει αποφασίσει, το ενδεχόμενο πληγμάτων και στη συριακή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (IS), αξιωματούχοι αναφέρουν στα αμερικανικά ΜΜΕ πως η Ουάσινγκτον βολιδοσκοπεί συμμαχικές χώρες για υποστήριξη σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις.

Οι ΗΠΑ αποκλείουν όμως συνεργασία με τον Άσαντ, προσβλέποντας σε παράλληλη ενίσχυση της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης ώστε να αντισταθμίσουν το όφελος που θα είχε στο καθεστώς της Δαμασκού η αποδυνάμωση των τζιχαντιστών.

Το Πεντάγωνο έχει αναφέρει ανοικτά πως για να εξοντωθεί το IS θα χρειάζονταν, εκτός από τις επιδρομές στο Ιράκ, και πλήγματα στη Συρία, όπου η παρουσία του είναι ισχυρή. Κατά γενική ομολογία ωστόσο, οι απαραίτητες πληροφορίες για την κατάσταση επί του εδάφους λείπουν.

Αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, που δεν έχουν διαψευστεί, υποστήριζαν πως ο Λευκός Οίκος ενέκρινε αναγνωριστικές πτήσεις της πάνω από τη συριακή επικράτεια, χωρίς την άδεια του Άσαντ, για συλλογή τέτοιων πληροφοριών. Η κίνηση ερμηνεύεται ως προετοιμασία για το, ενδεχόμενο, επόμενο στάδιο.

Ήδη, οργανώσεις που πρόσκεινται στη συριακή αντιπολίτευση όπως το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» κάνουν λόγο για πτήσεις αεροσκαφών που δεν ήταν συριακά πάνω από τη συριακή επικράτεια.

Την Τετάρτη, οι New York Times αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει ληφθεί μεν απόφαση για τέτοια πλήγματα, αλλά η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με ευρεία ομάδα χωρών για να βρει υποστήριξη.

Οι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται ανώνυμα η εφημερίδα, κατονομάζουν την Αυστραλία, τη Βρετανία, την Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. H υποστήριξη μπορεί να πάρει τη μορφή της στρατιωτικής συμμετοχής ή, για τις κοντινές χώρες, της υποστήριξης στα «μετόπισθεν» με διάθεση αεροπορικών βάσεων.

Ειδικά οι σουνιτικές χώρες της περιοχής θεωρούνται κεντρικής σημασίας, καθώς η Ουάσινγκτον αφήνει σε όλους τους τόνους να εννοηθεί πως το στρατιωτικό σκέλος πρέπει να συνοδευτεί και από πολιτική λύση.

Τρίτες χώρες έχουν ήδη δώσει το «παρών» στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κυρίως με την παροχή οπλισμού στους Κούρδους. Ήδη έχουν πει το «ναι» στους Κούρδους του Ιράκ η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Κροατία, η Αλβανία ενώ η Γερμανία αναμένεται να έχει αποφασίσει μέχρι το Σαββατοκύριακο για το εάν θα στείλει όπλα στις κουρδικές αρχές.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024