Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ για εκεχειρία, πανηγυρισμοί στη Γάζα

Συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για εκεχειρία, πανηγυρισμοί στη Γάζα

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι κατέληξαν σε συμφωνία για επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας . Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 19:00 το απόγευμα (τοπική ώρα) και λίγο μετά την έναρξή της αντιαεροπορικές σειρήνες ακούστηκαν στο Ισραήλ, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ένας Ισραηλινός έχασε τη ζωή του από πυρά όλμου. Πανηγυρίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι κατέληξαν σε συμφωνία για επ’ αόριστον κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 19:00 το απόγευμα (τοπική ώρα), ωστόσο η βία ήταν παρούσα στην περιοχή μέχρι την τελευταία στιγμή.

Λίγο μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός αντιαεροπορικές σειρήνες ακούστηκαν στο Ισραήλ.

Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας, παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα.

Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

Δύο ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας για να γιορτάσουν την επίτευξη εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.

Η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα διήρκεσε επτά εβδομάδες και άφησε πίσω της περισσότερους από 2.200 νεκρούς Παλαιστίνιους και 68 Ισραηλινούς -οι περισσότεροι από τους οποίους στρατιώτες.

Το Ισραήλ δέχεται χαλάρωση του αποκλεισμού

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, το Ισραήλ δέχθηκε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών κατασκευής.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «μια νίκη για την αντίσταση».

Ισραηλινός αξιωματούχος αρκέστηκε απλά να επιβεβαιώσει ότι το Ισραήλ έκανε δεκτή την πρόταση της Αιγύπτου για πλήρη και επ’ αόριστον κατάπαυση του πυρός.

«Το Ισραήλ είχε αποδεχτεί ήδη την αιγυπτιακή πρόταση της 15ης Ιουλίου. Ανέκαθεν υποστήριζε μια άνευ όρων εκεχειρία» σημείωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ζητά ο Αμπάς

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Ραμάλα υπογράμμισε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να συνοδευτεί από βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων.

«Ανακοινώνω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αποδέχτηκε την έκκληση της Αιγύπτου για μια μόνιμη εκεχειρία από τις 19:00 τοπική ώρα» είπε ο Αμπάς ευχαριστώντας το Κάιρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε «να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσουν η αιματοχυσία και οι σκοτωμοί παιδιών».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν το συντομότερο δυνατόν, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικά είδη και εφόδια για την ανοικοδόμηση των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα είναι διαρκής και ότι θα δώσει την ευκαιρία να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ο Μπαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εκτίμησε ότι «η παραμικρή παραβίαση της εκεχειρίας θα ήταν εντελώς ανεύθυνη πράξη». «Ένα λαμπρότερο μέλλον για τη Γάζα και το Ισραήλ εξαρτάται από τη βιώσιμη εκεχειρία» σημείωσε στην ανακοίνωσή του.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι «στηρίζει πλήρως» τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στην οποία κατέληξαν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι κάλεσε τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας.

«Ελπίζουμε η κατάπαυση του πυρός να αποδειχθεί διαρκής και βιώσιμη» είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από την πλευρά του χαιρέτισε και αυτός την επίτευξη εκεχειρίας, ευχόμενος να οδηγήσει σε μια οριστική διευθέτηση του μεσανατολικού.

Ο Κέρι ήταν ο αρχιτέκτονας της επανέναρξης του απευθείας διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που διήρκησε από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Απρίλιο φέτος. Μετά την αποτυχία εκείνης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ανέλαβε κάποιον άλλο ενεργό ρόλο.

Στην ανακοίνωσή του σήμερα κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν πλήρως τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας και χαιρέτισε το μεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεργάστηκε στενά με το Κάιρο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν. Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν δύο κτίρια στη Γάζα νωρίς την Τρίτη. Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε έναν από τους δύο βομβαρδισμούς.

Στο Ισραήλ, περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά όταν ρουκέτα από τη Γάζα έπληξε περιοχή στην πόλη Άσκελον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024