Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ισλαμιστές από τη Μιζουράτα «ελέγχουν» το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης

Οι ισλαμιστές από τη Μιζουράτα «ελέγχουν» το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης

Δυνάμεις ισλαμιστών από την πόλη Μιζουράτα ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης έπειτα ένα μήνα σφοδρών συγκρούσεων με αντίπαλη πολιτοφυλακή. Μαχητικά αγνώστου ταυτότητας είχαν πλήξει νωρίτερα θέσεις στην Τρίπολη. Την επίθεση «διεκδίκησε» ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ωστόσο οι δυνάμεις από τη Μιζουράτα καταγγέλλουν ότι πίσω από τις επιδρομές εναντίον τους βρίσκονται η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ισλαμιστές πολιτοφύλακες από την πόλη Μιζουράτα ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης έπειτα από δέκα ημέρες σφοδρών συγκρούσεων με αντίπαλη ομάδα.

Φωτογραφίες που εμφανίστηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να εικονίζουν μαχητές της Μιζουράτα να πανηγυρίζουν κοντά στο κτίριο του τερματικού σταθμού, αλλά δεν κατέστη άμεσα δυνατή η επαλήθευση της γνησιότητάς τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μαχητικά αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας είχαν πλήξει νωρίτερα θέσεις στην Τρίπολη. Την επίθεση «διεκδίκησε» ο αντιισλαμιστής απόστρατος στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ωστόσο οι δυνάμεις από τη Μιζουράτα καταγγέλλουν ότι πίσω από τις επιδρομές εναντίον τους βρίσκονται η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η κυβέρνηση της Λιβύης δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιοι εξαπέλυσαν τις αεροπορικές επιδρομές.

«Η Φατζρ Λίμπια [Αυγή της Λιβύης] ανακοινώνει ότι ελέγχει πλήρως το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης» ανακοίνωσε με έκτακτη είδηση το τηλεοπτικό κανάλι Anaabaa το βράδυ του Σαββάτου.

Το αεροδρόμιο, που βρίσκεται 30 χλμ. νότια της πρωτεύουσας και παρέμενε κλειστό από την έναρξη των συγκρούσεων, βρισκόταν στα χέρια των πολιτοφυλάκων της πόλης Ζέντεν (δυτική Λιβύη) μετά την πτώση του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι το 2011.

Εάν η κατάληψη του αεροδρομίου επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, θα είναι συνιστά πισωγύρισαμ για τους πολιτοφύλακες της Ζέντεν, που έχουν συμμαχήσει με τον αποστάτη στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, με έδρα τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, ο οποίος έχει εξαπολύσει επιχείρηση κατά των ισλαμιστών.

Ο Μοχάμεντ αλ-Γκαριάνι, εκπρόσωπος της «Φατζρ Λίμπια», όπως ονομάζεται η επιχείρηση των ισλαμιστών, δήλωσε πως η αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και η οποία προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανδρών του κοντά στο αεροδρόμιο, είχε σκοπό να χαλαρώσει την πίεση στους πολιτοφύλακες της Ζέντεν που υπερασπίζονταν το αεροδρόμιο.

Ο στρατηγός Χάφταρ έχει αναλάβει την ευθύνη για τις πρώτες επιδρομές άγνωστων αεροσκαφών, ωστόσο ειδικοί αμφισβητούν τον ισχυρισμό του λέγοντας πως δεν διαθέτει αεροσκάφη με μεγάλη ακτίνα δράσης και εξοπλισμένα για να πετούν τη νύχτα.

Ο εκπρόσωπος της «Φατζρ Λίμπια» κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο ότι εξαπέλυσαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων των ισλαμιστών.

«Τα Εμιράτα και η Αίγυπτος εμπλέκονται σε αυτή τη δειλή επίθεση» είπε ο εκπρόσωπος, διαβάζοντας ενώπιον των δημοσιογράφων στην Τρίπολη μία ανακοίνωση σχετικά με τις επιδρομές εναντίον των δυνάμεων των ισλαμιστών που διενεργήθηκαν τη Δευτέρα και το βράδυ της Παρασκευής. Ο ίδιος κατήγγειλε πως η προσωρινή κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Λιβύης είναι συναυτουργοί των επιθέσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024