Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτρέπει η Ρωσία την εισαγωγή γαλακτοκομικών από δύο σερβικές εταιρείες

Επιτρέπει η Ρωσία την εισαγωγή γαλακτοκομικών από δύο σερβικές εταιρείες

Η Ρωσία ήρε την απαγόρευση εισαγωγών που είχε επιβάλει πρόσφατα στα γαλακτοκομικά προϊόντα δύο εταιρειών από τη Σερβία, σε μία προφανή απόπειρα να προσεταιριστεί την υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα εν μέσω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση. Η άρση της απαγόρευσης ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η ΕΕ προειδοποίησε τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες να μην εκμεταλλευτούν το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα διατροφής από τη Δύση.

Η Ρωσία ήρε την απαγόρευση εισαγωγών που είχε επιβάλει πρόσφατα στα γαλακτοκομικά προϊόντα δύο εταιρειών από τη Σερβία, σε μία προφανή απόπειρα να προσεταιριστεί την υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα εν μέσω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση.

Η άρση της απαγόρευσης ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η ΕΕ ζήτησε από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, περιλαμβανομένης της Σερβίας, να μην εκμεταλλευτούν την απαγόρευση που επιβάλλει το Κρεμλίνο στις εισαγωγές διατροφικών προϊόντων από τη Δύση.

Η Ρωσία επέβαλε στις αρχές Αυγούστου εμπάργκο ενός έτους στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση σχετικά με τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Η Μόσχα αναζητεί νέους προμηθευτές και έχει ζητήσει από διάφορες χώρες, όπως η Βραζιλία, να αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίμων στη Ρωσία ώστε να αντισταθμιστεί η επίπτωση των κυρώσεων.

Η υπηρεσία κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου Rosselkhoznadzor ανακοίνωσε το Σάββατο πως έχει συμπεριλάβει δύο σερβικές εταιρίες στον κατάλογο των εταιριών στις οποίες επιτρέπεται η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία και στην τελωνειακή ένωσή της με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Η ρωσική κυβερνητική υπηρεσία ανέφερε πως στις δύο εταιρίες είχε απαγορευτεί να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία λόγω -αδιευκρίνιστων- παραβάσεων των κανονισμών για τα τρόφιμα σε πρόσφατη ημερομηνία που επίσης δεν διευκρινίζεται.

«Γιατί τώρα; Ίσως οι Σέρβοι θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την παρούσα κατάσταση και να εισέλθουν στη [ρωσική] αγορά όσο περισσότερο γίνεται» δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ορισμένοι Σέρβοι παραγωγοί τροφίμων, ιδίως οι παραγωγοί φρούτων, έχουν καταγράψει ραγδαία αύξηση στη ζήτηση από τη Ρωσία, ωστόσο η παραγωγική ικανότητα είναι περιορισμένη. Το 2013, μόλις το 7,2% των συνολικών εξαγωγών της Σερβίας, αξίας περίπου 65 εκατομμυρίων δολαρίων, κατευθύνθηκε στη Ρωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024