Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επέστρεψε στη Ρωσία το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια

Επέστρεψε στη Ρωσία το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια

Στη Ρωσία επέστρεψαν τα φορτηγά από το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο την Παρασκευή πέρασε στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η αποστολή ολοκληρώθηκε με τη διανομή της βοήθειας στο Λουχάνσκ. Στην ουκρανική πρωτεύουσα η Άνγκελα Μέρκελ που συναντάται αυτή την ώρα με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Στο ρωσικό έδαφος επέστρεψαν τα φορτηγά από το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο την Παρασκευή πέρασε στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς την έγκριση του Κιέβου. Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για εισβολή, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Δύσης, υπό το φόβο νέας ανάφλεξης των συγκρούσεων.

«Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Reuters, και επιβεβαίωσαν οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τα πρώτα πέντε από τα 220 φορτηγά του κονβόι έφτασαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη συνοριακή διάβαση του Ιζβαρίνο, επιστρέφοντας πλέον στη Ρωσία, ενώ άλλα φορτηγά ακολουθούσαν από απόσταση.

«Τριάντα τέσσερα οχήματα πέρασαν ήδη τον τελωνειακό έλεγχο και επέστρεψαν στη Ρωσία» ανακοίνωσε αργότερα το Σάββατο ο Ράγιαν Φαρούσκιν, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti.

Ύστερα από μια εβδομάδα αναμονής, η ρωσική αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα εισήλθε την Παρασκευή στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου και χωρίς να συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έφθασε στο προπύργιο των ανταρτών στο Λουχάνσκ, όπου έγινε η εκφόρτωση των 1.800 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ηλεκτρικές γεννήτριες) σε κέντρο διανομής της πόλης.

«Η αποστολή ολοκληρώθηκε» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Στο Κίεβο η Μέρκελ

Το Σάββατο μετέβη στην Ουκρανία η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Freie Presse δήλωσε ότι βασικός στόχος της επίσκεψής είναι να βοηθήσει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας, ενώ επανέλαβε πως δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση.

«Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία» είπε η Μέρκελ, σημειώνοντας: «Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Στην ατζέντα (των συνομιλιών) είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία».

Αναλυτές σημειώνουν πως η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στο Κίεβο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στις αρχές του έτους, είναι πάνω απ’ όλα μια χειρονομία στήριξης στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Μέρκελ θα επιχειρήσει να πείσει τον Ποροσένκο και τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές της Ουκρανίας, που θέλουν να συντρίψουν στρατιωτικά τους αυτονομιστές στα ανατολικά, να ξανασκεφτούν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι, με όλη την ενέργεια που διαθέτω, για να φτάσουμε στην ειρήνη με διπλωματικά μέσα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση» επανέλαβε στη συνέντευξή της.

Επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα

Η μονομερής απόφαση της Ρωσίας να περάσει το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία σήμανε συναγερμό στη διεθνή κοινότητα, η οποία άμεσα καταδίκασε την ενέργεια της Μόσχας.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ έκριναν ότι οι κινήσεις της Ρωσίας οδηγούν σε «επικίνδυνη κλιμάκωση». Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον σημαντικό αριθμό των ρώσων στρατιωτικών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σημείωσαν οι Ομπάμα και Μέρκελ, επιμένοντας στη «σημασία που έχει μια διμερής εκεχειρία που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο των συνόρων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες επέμειναν πως η Ρωσία πρέπει «να αποδεχθεί τους όρους οι οποίοι τέθηκαν από την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» σε ό,τι αφορά στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει να «σταματήσει τη ροή ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και τεθωρακισμένων οχημάτων προς την ανατολική Ουκρανία», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, εκτιμώντας πως η κατάσταση συνεχώς «επιδεινώνεται» μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα 298 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024