Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πεντάγωνο: Αναγκαία πλήγματα και στη Συρία για την εξάλειψη των τζιχαντιστών

Πεντάγωνο: Αναγκαία πλήγματα και στη Συρία για την εξάλειψη των τζιχαντιστών

Απειλή που «ξεπερνά ό,τι είχαμε δει μέχρι τώρα» χαρακτηρίζουν τους τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία οι επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενώ η αεροπορία των ΗΠΑ συνεχίζει τα πλήγματα κατά των θέσεών τους στο Ιράκ, προς υποστήριξη της Βαγδάτης. H απειλή δεν μπορεί να εξουδετερωθεί πλήρως εάν δεν υπάρξουν επιχειρήσεις και στη Συρία, υποστήριξε ένας από τους στρατηγούς στην κορυφή του Πενταγώνου.

Απειλή που «ξεπερνά ό,τι είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα» χαρακτηρίζουν τους τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία οι επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενώ η αεροπορία των ΗΠΑ συνεχίζει τα πλήγματα κατά των θέσεών τους στο Ιράκ, προς υποστήριξη της Βαγδάτης.

H απειλή δεν μπορεί να εξουδετερωθεί πλήρως εάν δεν υπάρξουν επιχειρήσεις και στη Συρία, υποστήριξε ένας από τους στρατηγούς στην κορυφή του Πενταγώνου.

Οι τζιχαντιστές έχουν δημιουργήσει μία ζώνη ελέγχου που εκτείνεται μεταξύ του κεντρικού Ιράκ και της βόρειας Συρίας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, υπογράμμισε πως «για να ηττηθεί το IS πρέπει να αντιμετωπιστεί το τμήμα της στα συριακά εδάφη».

Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους οι ευρωπαίοι ή και οι αμερικανοί τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή τη Συρία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ είπε ότι δεν θα απέκλειε οποιαδήποτε δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

«Πρόκειται για μια επικείμενη απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε, είτε είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού» ανέφερε ο Χάγκελ. Ο πολιτικός επικεφαλής του Πενταγώνου εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε ισχύ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και σάρωσε στο βόρειο Ιράκ κατά τους τελευταίους μήνες της σουνιτικής εξέγερσης στην περιοχή.

Ερωτηθείς εάν η σκληροπυρηνική σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση θέτει μια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκρίσιμη με εκείνη των επιθέσεων της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Χάγκελ είπε ότι είναι «τόσο περίπλοκη και καλά χρηματοδοτούμενη ομάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε οργάνωση που εμείς γνωρίζουμε».

«Είναι πέρα από μια απλή τρομοκρατική ομάδα. Παντρεύουν την ιδεολογία με ένα είδος στρατιωτικής ανδρείας. Είναι παρά πολύ καλά χρηματοδοτούμενοι. Αυτή η οργάνωση ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε».

Ο Χάγκελ μίλησε στους δημοσιογράφους ενόσω οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη και μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει 89 εξόδους εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεδίωξε να περιορίσει την νέα αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ στην προστασία των αμερικανών διπλωματών και των πολιτών που είναι σε άμεση απειλή. Ακόμα και μετά το φρικιαστικό τρόπο που δολοφονήθηκε ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ ο Ομπάμα θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμη στρατιωτική εμπλοκή του είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αλλά οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει αποκλειστεί μια κλιμακούμενη στρατιωτική δράση εναντίον των ακραίων τζιναντιστών οι οποίοι έχουν αυξήσει τις ευθείες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση για να αναλάβει πρόσθετες δράσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πραγματικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσθετων επιχειρήσεων κατά του ISIL αν αυτό κριθεί αναγκαίο» είπε ο Μπεν Ρόουντς ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024