Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανός πιθανότατα ο δήμιος του πολεμικού ανταποκριτή Τζέιμς Φόλεϊ

Βρετανός πιθανότατα ο δήμιος του πολεμικού ανταποκριτή Τζέιμς Φόλεϊ

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία μετά το βίντεο του αποκεφαλισμού του πολεμικού ανταποκριτή Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους (IS) που μιλά με βρετανική προφορά. Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο. Το Ισλαμικό Κράτος συνιστά άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ. Σε διεθνή διάσκεψη για την απειλή των τζιχαντιστών καλεί ο Ολάντ.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία μετά το βίντεο-σοκ του αποκεφαλισμού του πολεμικού ανταποκριτή Τζέιμς Φόλεϊ από τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους (IS) που μιλά με βρετανική προφορά. Ο Ντέιβιντ Κάμερον διακόπτει τις διακοπές του και επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο. Το Ισλαμικό Κράτος συνιστά άμεση απειλή για τη βρετανική εθνική ασφάλεια της Βρετανίας, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Αν είναι αλήθεια, ο κτηνώδης φόνος του Τζέιμς Φόλεϊ προκαλεί σοκ και αποστροφή» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον επιστρέφει από το Κόρνγουολ για να προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων Cobra.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ο Φίλιπ Χάμοντ αναφέρει πως αν και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για την επιβεβαίωση της γνησιότητας του βίντεο, ο δήμιος του δημοσιογράφου φαίνεται ότι είναι Βρετανός, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το βαθμό της άμεσης απειλής που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος για την εθνική ασφάλεια της ίδιας της Βρετανίας.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εκφράζει την «απόλυτη φρίκη» του για το βίντεο του αποκεφαλισμού. Επαναλαμβάνει ότι η αυθεντικότητά του δεν έχει διαπιστωθεί, αλλά «παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν να σκεφτεί κανείς πως είναι αυθεντικό».

«Ένας τους λόγους για τους οποίους αυτό που συμβαίνει στη Συρία και το Ιράκ συνιστά άμεση απειλή για τη δική μας εθνική ασφάλεια είναι η παρουσία [στις χώρες αυτές] σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας που υπάρχει κίνδυνος, σε δεδομένη στιγμή, να επιδιώξουν να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με ικανότητες και τεχνικές που απέκτησαν κοντά σ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν «ολοένα και περισσότεροι» Βρετανοί στο Ιράκ.

Για τον Σιράζ Μάχερ του Διεθνούς Κέντρου Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση (ICSR) στο King’s College του Λονδίνου, ο δράστης του αποκεφαλισμού είναι πολύ πιθανόν Βρετανός».

«Ανέκαθεν λέγαμε πως οι ξένοι μαχητές που φεύγουν για τη Συρία δεν πηγαίνουν εκεί για να είναι θεατές. Πηγαίνουν εκεί για να συμμετάσχουν πλήρως στον πόλεμο, για να βρεθούν στις εμπροσθοφυλακές της σύγκρουσης» δήλωσε.

Υπενθυμίζοντας πως οι τζιχαντιστές παρουσίασαν την εκτέλεση ως μια απάντηση στα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ, ο εμπειρογνώμονας δήλωσε πως η ενέργειά τους «δημιουργεί πίεση στον Ομπάμα, αλλά φέρνει επίσης σε δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024