Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν «on camera» αμερικανό δημοσιογράφο

Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν «on camera» αμερικανό δημοσιογράφο

Σόκαρε το Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους, ως «εκδίκηση» των τζιχαντιστών στις επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεών τους στο Ιράκ. Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ερευνά τη γνησιότητα του βίντεο. Ο Φόλεϊ είχε απαχθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια από τη Συρία. Λόγω του πολύ σκληρού περιεχομένου, αναρτούμε μόνο μέρος του βίντεο.

Σόκαρε το Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους, ως «εκδίκηση» των τζιχαντιστών στις επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεών τους στο Ιράκ. Ο Φόλεϊ είχε απαχθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια από τη Συρία.

Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι εξετάζει τη γνησιότητα του βίντεο, το οποίο εξετάζουν και οι βρετανικές αρχές -ο βρετανός πρωθυπουργός επέστρεψε μάλιστα εσπευσμένα από τις διακοπές του.

Στο φρικιαστικό βίντεο, ο ένοπλος απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και την καλεί να σταματήσει τα πλήγματα στους τζιχαντιστές. Μετά το «κήρυγμα», πιάνει το κεφάλι του ομήρου και αρχίσει να τον αποκεφαλίζει με ένα μαχαίρι, πριν η οθόνη μαυρίσει στο βίντεο.

Όταν η εικόνα επανέρχεται. οι τζιχαντιστές «επιδεικνύουν» το ακέφαλο σώμα του ομήρου με το κομμένο κεφάλι του τοποθετημένο στην πλάτη του. Έπειτα, ο τζιχαντιστής παρουσιάζει δεύτερο όμηρο, λέγοντας πως «η ζωή του θα εξαρτηθεί από την επόμενη απόφαση» του Μπαράκ Ομπάμα. Λόγω του πολύ σκληρού περιεχομένου, αναρτούμε μόνο μέρος του βίντεο.



Οι αμερικανές αρχές εξετάζουν τη γνησιότητα του βίντεο και ό,τι στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών. Το βίντεο έχει εν τω μεταξύ αποσυρθεί από το Διαδίκτυο, εξαιτίας των σκληρών σκηνών που περιέχει.

Οι ένοπλοι έχουν φορέσει στον Φόλεϊ, όπως και στον δεύτερο αιχμάλωτο που εμφανίζεται αργότερα, πορτοκαλί στολή που φαίνεται σκόπιμα να μοιάζει με εκείνες στο Γκουαντάναμο. Ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά, και έτσι το Λονδίνο ανέφερε ότι ερευνά τις βάσεις δεδομένων του για κρατούμενους του Γκουαντάναμο που ενδεχομένως να έχουν ζήσει στη Βρετανία.

Ο 40χρονος Τζέιμς Ράιτ Φόλεϊ είχε πάει στη Συρία ως συνεργάτης της αμερικανικής GlobalPost και ελεύθερος συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Απήχθη το Νοέμβριο του 2012 από ζώνη στην οποία τότε γίνονταν μάχες μεταξύ συριακού στρατού και των ετερόκλητων ομάδων αντικαθεστωτικών.

Ο δεύτερος όμηρος τον οποίο απειλεί να σκοτώσει ο άνδρας στο βίντεο είναι ο Στίβεν Σότλοφ, επίσης δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ. Είχε απαχθεί τον Αύγουστο του 2013 κοντά στη συρο-τουρκική μεθόριο.

Εσπευσμένα στο Λονδίνο ο Κάμερον μετά το βίντεο

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του μετά τη δημοσίευση του βίντεο, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ.

Το Φόρειν Όφις ανέφερε ότι θα προχωρήσει την Τετάρτη εκτάκτως σε συνεδριάσεις για το Ιράκ και τη Συρία, όπου δρα το «Ισλαμικό Κράτος».

Ο Χάμοντ, που χαρακτήρισε φρικαλέα τα όσα δείχνει το βίντεο και ανέφερε την εκτίμησή του πως πρόκειται για αυθεντικό υλικό, σημείωσε ότι το Λονδίνο γνωρίζει για «σημαντικό αριθμό» βρετανών υπηκόων που είναι μέλη ακραίων οργανώσεων στο εξωτερικό.

Η δραστηριοποίηση ορισμένων από αυτούς με ομάδες τζιχανιστών «είναι κάτι που παρακολουθούμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες», είπε ο Χάμοντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024