Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σείεται το Φέργκιουσον, «υπάρχει ακόμη» φυλετικό χάσμα, λέει ο Ομπάμα

Σείεται το Φέργκιουσον, «υπάρχει ακόμη» φυλετικό χάσμα, λέει ο Ομπάμα

Με πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών, δακρυγόνα, λεηλασίες και συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας επέστρεψε το χάος στους δρόμους του Φέργκιουσον με φόντο την οργή για το θάνατο του 18χρονου Μπράουν. Συνελήφθησαν 31 άτομα, χειροπέδες και σε δημοσιογράφους. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι πίσω από την οργή κρύβονται οι ελλείψεις που ακόμη περιβάλλουν το ζήτημα της φυλής στις ΗΠΑ. Τον υπουργό Δικαιοσύνης στέλνει στην πόλη ο Λευκός Οίκος.

Με πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών, δακρυγόνα, λεηλασίες και συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας επέστρεψε το χάος στους δρόμους του Φέργκιουσον με φόντο την οργή για το θάνατο του 18χρονου Μπράουν. Συνελήφθησαν 31 άτομα, χειροπέδες και σε δημοσιογράφους.

Στη νέα έκκλησή του για αυτοσυγκράτηση, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι πίσω από την οργή κρύβονται οι ελλείψεις που ακόμη περιβάλλουν το ζήτημα της φυλής στις ΗΠΑ, λέγοντας σε ασυνήθιστο τόνο ότι «πάρα πολλοί νεαροί έγχρωμοι αισθάνονται ότι η κοινωνία τους προσπερνά και τους κοιτάζει μόνο με φόβο».

Ο Λευκός Οίκος στέλνει τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ στο Φέργκιουσον για τον συντονισμό των ερευνών γύρω από την υπόθεση Μάικλ Μπράουν.

Όπως ανέφερε τα ξημερώματα της Τρίτης (νωρίς το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρον Τζόνσον, έπεσαν ακόμη και πυροβολισμοί προς το μέρος των δυνάμεων της αστυνομίας. Δύο αστυνομικοί, είπε, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια ενώ διευκρίνισε ότι δεν επλήγησαν από αστυνομικά πυρά.

Τη νύχτα προς Τρίτη, στους δρόμους του Φέργκιουσον είχαν επιστρέψει ξανά τα δακρυγόνα και οι εικόνες εμπόλεμης ζώνης μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Η οργή που πυροδοτήθηκε από τον θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν δεν έχει κοπάσει ούτε εννέα ημέρες μετά το περιστατικό.Πριν τις νέες συγκρούσεις στο Φέργκιουσον, πλήθος κατοίκων είχε βγει ξανά στους δρόμους για άλλη μία μεγάλη συγκέντρωση σε ηλεκτρισμένο μεν κλίμα, αλλά χωρίς ανοικτές συμπλοκές μέχρι να αποχωρήσουν οι περισσότεροι ειρηνικοί διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το Reuters, τα μέλη της Εθνοφρουράς περιφέρονταν στις «παρυφές» της συγκέντρωσης, κρατώντας απόσταση από τους διαδηλωτές.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι είχε άρει μεν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για τη νύχτα της Δευτέρας, αλλά είχε κινητοποιήσει την Εθνοφρουρά για να ενισχύσει την αστυνομία στην τήρηση της τάξης -κίνηση που έδειξε με δραματικό τρόπο το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η κατάσταση.

Μεταξύ όσων απομακρύνθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία βρίσκεται και ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Getty.

Επιπλέον, τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση: Πρόκειται για τους Φρανκ Χέρμαν και Άνσγκαρ Γκραβ, δημοσιογράφους γερμανικών εφημερίδων που απομακρύνθηκαν από τους δρόμους με χειροπέδες και αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα.

Συνολικά συνελήφθησαν 31 άτομα, ορισμένα από τα οποία είχαν έρθει από άλλες πόλεις σύμφωνα με την αστυνομία.

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ «έχουν κάνει πρόοδο, αλλά όχι αρκετή»

Στη νέα του έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, ο Ομπάμα μίλησε ευθέως για αυτό που αντιλαμβάνεται ως ρίζα του προβλήματος και στηλίτευσε το ότι, παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει, το φυλετικό παραμένει ζήτημα στις ΗΠΑ.

Επισήμανε δε με νόημα πως η αστυνομία λειτουργεί εντός ορίων στην αντιμετώπιση των ταραχών: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για υπερβολική βία από την αστυνομία ή για οτιδήποτε που εμποδίζει τους πολίτες να διαδηλώνουν ειρηνικά» τόνισε.

«Σε υπερβολικά πολλές κοινότητες, υπερβολικά πολλοί έγχρωμοι νεαροί αισθάνονται ότι η κοινωνία τους προσπερνά και τους κοιτάζει μόνο με φόβο» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, διαπιστώνοντας επίσης ότι σε αρκετές κοινότητες υπάρχει «δυσπιστία μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας».

Για άλλη μία φορά, σημείωσε ότι «σε πολλές κοινότητες, οι νεαροί έγχρωμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν φυλακή παρά στο πανεπιστήμιο». «Το καθήκον μου είναι να φτάσω σε αυτές τις ρίζες» του προβλήματος είπε.

«Έχουμε κάνει εξαιρετική πρόοδο, αλλά δεν έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε μια κοινότητα όπως το Φέργκιουσον, που δικαίως νιώθει πληγωμένη και ψάχνει για απαντήσεις, επιτρέψτε μου να σας ζητήσω και πάλι να υπάρξει κάποια κατανόηση και όχι απλώς ο ένας να βάλει κατά του άλλου» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραμείνουν ήρεμοι, αναφέροντας ότι μια μικρή μειοψηφία χρησιμοποιεί το θάνατο του Μάικλ Μπράουν για να προκαλεί τη βία. «Αν και κατανοώ τα πάθη και την οργή που προκλήθηκαν μετά το θάνατο του Μάικλ Μπράουν, η εκδήλωση όμως του θυμού με λεηλασίες, με όπλα και με επιθέσεις κατά της αστυνομίας μπορεί μόνο να αυξήσει τις εντάσεις και να οδηγήσει στο χάος» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024