Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελάχιστη πρόοδος στην τετραμερή στο Βερολίνο για την Ουκρανία

Ελάχιστη πρόοδος στην τετραμερή στο Βερολίνο για την Ουκρανία

Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι σχεδόν πεντάωρες συνομιλίες για την ουκρανική κρίση μεταξύ των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και Γαλλίας στο Βερολίνο, την ώρα που οι μάχες μαίνονται και το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε σημείο στο Λουχάνσκ. Για μικρή πρόοδο και πολύ δύσκολες συνομιλίες μιλούν όλες οι πλευρές, συμφωνία να συνεχιστούν οι συνομιλίες αναφέρει η Μόσχα.

Χωρίς απτό ποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι σχεδόν πεντάωρες συνομιλίες για την ουκρανική κρίση μεταξύ των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και Γαλλίας στο Βερολίνο, την ώρα που οι μάχες μαίνονται και το Κίεβο υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε σημείο στο Λουχάνσκ.

Το πρωί της Δευτέρας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες, «οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε προτάσεις για αποκλιμάκωση». Το Βερολίνο είχε αναφέρει ότι οι υπουργοί θα ενημέρωναν τις κυβερνήσεις των χωρών τους και θα αποφασιζόταν σύντομα εάν και με ποια μορφή θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Οι υπουργοί Γερμανίας και Γαλλίας περιορίστηκαν να μιλήσουν για «μικρή πρόοδο», υπογραμμίζοντας τη δυσκολία των συνομιλιών, ο ουκρανός υπουργός μίλησε για «πολύ δύσκολες συνομιλίες». Ο ρώσος υπουργός είχε αποχωρήσει χωρίς δηλώσεις.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, συζητήθηκε το ενδεχόμενο εκεχειρίας στην ανατολική ουκρανία, ενίσχυση του συνοριακού ελέγχου στη μεθόριο Ουκρανίας-Ρωσίας (μέσω της οποίας το Κίεβο υποστηρίζει ότι φτάνει οπλισμούς στους φιλορώσους) και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις θερμές περιοχές.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη συζήτηση», λέγοντας όμως ότι «ελπίζω πως έχουμε επιτύχει πρόοδο σε μεμονωμένα σημεία».

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν μίλησε για «πέντε ώρες πολύ δύσκολων συνομιλιών». «Για να επιτευχθεί πρόοδος, θα χρειαστούν μάλλον πολλές πεντάωρες συναντήσεις» συμπλήρωσε.

Κύκλοι της γαλλικής διπλωματίας κινήθηκαν στην γραμμή Στάινμαϊερ, μιλώντας για «μικρή πρόοδο».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποχώρησε από το χώρο των συνομιλιών χωρίς να κάνει δηλώσεις. Αργότερα, το πρωί της Δευτέρας, η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μιλούσε για «ορισμένη πρόοδο» και για συμφωνία να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Η όποια διπλωματική κινητικότητα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις εξελίξεις επί του εδάφους της ανατολικής Ουκρανίας: Η επιχείρηση του στρατού για την ανακατάληψη του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ συνεχίζεται, με το Κίεβο να αναφέρει πως ανακατέλαβε αστυνομικό τμήμα στο Λουχάνσκ -την πρώτη φορά που οι ουκρανικές δυνάμεις φτάνουν μέσα στην πόλη από τότε που έπεσε στον έλεγχο των φιλορώσων ενόπλων.

Νωρίτερα, οι φιλορώσοι ένοπλοι είχαν καταρρίψει ένα ουκρανικό μαχητικό Mig 29. Συμπλοκές μεταξύ στρατού και ενόπλων είχαν επίσης αναφερθεί αργότερα, το απόγευμα της Κυριακής, στην ευρύτερη περιοχή του Ντονέτσκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024