Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ηθική» η χρήση μη εγκεκριμένων φαρμάκων κατά του Έμπολα

«Ηθική» η χρήση μη εγκεκριμένων φαρμάκων κατά του Έμπολα

Επιτροπή βιοηθικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως στη χρήση πειραματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη του Έμπολα, εν μέσω της επιδημίας που έχει σκοτώσει πάνω από 1.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική. Δύο από τους τρεις ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μια θεραπεία με αντισώματα παρουσιάζουν βελτίωση στις ΗΠΑ, ο τρίτος όμως πέθανε στην Ισπανία. Το ίδιο φάρμακο αποστέλλεται τώρα στη Λιβερία.

Επιτροπή βιοηθικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδωσε την Τρίτη το πράσινο φως στη χρήση πειραματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη του Έμπολα, εν μέσω της επιδημίας που έχει σκοτώσει πάνω από 1.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.

Δύο από τους τρεις ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μια θεραπεία με αντισώματα παρουσιάζουν βελτίωση στις ΗΠΑ, ο τρίτος όμως πέθανε στην Ισπανία.

Η ίδια θεραπεία, ένα πειραματικό φάρμακο με την ονομασία Zmapp, αποστέλλεται τώρα σε μικρές ποσότητες στη Λιβερία.

«Ηθική» η χρήση πειραματικών φαρμάκων

Λίγες μέρες μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, επιτροπή βιοηθικής του οργανισμού τάχθηκε ομόφωνα την Τρίτη υπέρ της χρήσης φαρμάκων που δεν έχουν δοκιμαστεί στον άνθρωπο.

«Στις ιδιαίτερες περιστάσεις αυτής της επιδημίας, και υπό τον όρο ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, η επιτροπή κατέληξε στην ομόφωνη γνώμη ότι είναι ηθικό να παρασχεθούν αναπόδεικτες θεραπείες, με άγνωστη αποτελεσματικότητα και ανεπιθύμητες δράσεις, ως δυνητικά μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης» ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Τόνισε ότι η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να γίνει μόνο με τη συναίνεση όσων των λαμβάνουν και εν γνώσει των κινδύνων, και με τον όρο ότι τα αποτελέσματα αυτών των ιδιότυπων δοκιμών είναι διαθέσιμα για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, η Λιβερία ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει μικρές ποσότητες του πειραματικού φαρμάκου Zmapp, έπειτα από αίτημα στην αμερικανική κυβέρνηση.

Το Zmapp της περιέχει ένα κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του ιού, τα οποία παράγονται σε γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού. Ο παρασκευαστής, η αμερικανικής εταιρεία βιοτεχνολογίας Mapp Biopharmaceutical, προειδοποιεί πάντως ότι η παραγωγή είναι πολύ περιορισμένη.

Δύο Αμερικανοί, μέλη ανθρωπιστικών αποστολών στη Λιβερία, παρουσιάζουν βελτίωση στην Ατλάντα έπειτα από τη χορήγηση του Zmapp. Ωστόσο ένας Ισπανός ασθενής που είχε μεταφερθεί από την Λιβερία στη Μαδρίτη και έλαβε το ίδιο φάρμακο ανακοινώθηκε την Τρίτη ότι απεβίωσε.

Από τα σχετικά λίγα πειραματικά φάρμακα κατά του Έμπολα, το μόνο που έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, έστω και σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, είναι το TKM-Ebola, το οποίο ακολουθεί την προσέγγιση της λεγόμενης παρεμβολής RNA.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός του ΠΟΥ το βράδυ της Δευτέρας τοποθετεί στους 1.013 τον αριθμό των νεκρών από τον ιό στη Δυτική Αφρική. Έχουν καταγραφεί 1.848 περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων.

Ο ιός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία, ζει κανονικά στις νυχτερίδες και μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων από την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά.

Σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένη ειδική θεραπεία ή εμβόλιο, ωστόσο ο ΠΟΥ επανέλαβε την Τρίτη ότι η επιδημία μπορεί να ελεγχθεί με τα διαθέσιμα μέσα, όπως ο έγκαιρος εντοπισμός και η απομόνωση των ασθενών, η παρακολούθηση των επαφών τους και τα αυστηρά μέτρα υγιεινής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024