Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εντολή Πούτιν για εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

Εντολή Πούτιν για εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη το διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία. Επικοινωνία με τον Πούτιν είχε το βράδυ η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τετάρτη το διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας […] διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει τον κατάλογο με τα προϊόντα που θα σταματήσουν να εισάγονται, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν επισημαίνει πως η διάρκεια της απαγόρευσης των εισαγωγών ενδέχεται να τροποποιηθεί «εάν είναι αναγκαίο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της σε περίπτωση που η Δύση μεταβάλει τη στάση της.

Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία καθώς μπορεί να σταματήσει η εξαγωγή προς τη Ρωσία γεωργικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό, που προκαλεί προβλήματα στην ελληνική αγροτική οικονομία.

Μεταξύ των προϊόντων των οποίων θα απαγορευτεί η εισαγωγή είναι τα πουλερικά από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο επικαλείται την Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης της Ρωσίας, πρόκειται να απαγορευθεί η εισαγωγή όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και όλων των φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας απέφυγε να διευκρινίσει ποια άλλα προϊόντα μπορεί να ενταχθούν στον κατάλογο. Είπε πάντως πως οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές που θα πλήξουν αγροδιατροφικά προϊόντα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι «αρκετά σημαντικές».

Η Ρωσία είναι χώρα-εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων. Η αξία των εισαγωγών της σε αυτόν τον τομέα ανήλθε σε 16,9 δισεκ. δολάρια από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2014, ενώ οι εξαγωγές της υπολογίστηκε ότι έχουν αξία 7,1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.Πάντως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας με όλον τον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνον εκείνες τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος της.

Επικοινωνία με τον Πούτιν είχε το βράδυ η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Για μεγάλο διάστημα, η γερμανική κυβέρνηση απέφευγε να ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ να επιβληθούν πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίαςς. Μετέβαλε όμως τη θέση της μετά την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Stern καταδεικνύει ότι το 33% των Γερμανών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πολέμου λόγω της ουκρανικής κρίσης, ενώ το 62% θεωρεί απίθανο έναν ευρύτερο πόλεμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024