Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιματοκύλισμα ξανά σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στη Γάζα

Αιματοκύλισμα ξανά σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στη Γάζα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στη Ράφα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικό προσωπικό. Η επίθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη διεθνή κατακραυγή για το αιματοκύλισμα στο καταφύγιο του ΟΗΕ για εκτοπισμένους Παλαιστινίους στη Τζαμπαλίγια. Δεκάδες τα θύματα των επιδρομών σε όλη τη Γάζα που πνίγεται ξανά στο αίμα αμάχων και παιδιών. Φωτορεπορτάζ: ΠΡΟΣΟΧΗ, σκληρό περιεχόμενο.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στη Ράφα στα νότια της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικό προσωπικό. Η επίθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη διεθνή κατακραυγή για το αιματοκύλισμα στο καταφύγιο του ΟΗΕ για εκτοπισμένους Παλαιστινίους στη Τζαμπαλίγια. Νέα έκκληση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από την ΕΕ.

Δεκάδες είναι συνολικά τα θύματα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα από το πρωί της Κυριακής, την επομένη των πολεμικών ιαχών Νετανιάχου για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης ακόμη και αφότου ολοκληρωθεί η πρωταρχική αποστολή της καταστροφής των τούνελ της Χαμάς.

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε την είσοδο του σχολείου στη Ράφα όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο Ma’an. Από πλευράς ισραηλινού στρατού δεν υπήρξε άμεσα κανένα σχόλιο.

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από την επίθεση στο σχολείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα Ασράφ αλ-Κίντρα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στηλίτευσε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «εξοργιστική ηθικά» και «εγκληματική ενέργεια», ζητώντας παράλληλα να τεθούν προ των ευθυνών τους όσοι βρίσκονται πίσω από αυτή την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα» για τη θέση εγκαταστάσεων όπως το σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Έκκληση από ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα

«Συγκλονισμένη» από τον νέο, «επαίσχυντο» βομβαρδισμό του σχολείου δηλώνει η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία καλεί το Ισραήλ «να κάνει περισσότερα» για να μην πλήττονται άμαχοι, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

«Οι ΗΠΑ είναι συγκλονισμένες από τον επαίσχυντο βομβαρδισμό ενός σχολείου της UNRWA στη Ράφα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος. «Επιμένουμε για άλλη μία φορά ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει περισσότερα» συνέχισε.

Ζήτησε επίσης να διεξαχθεί έρευνα για τις επιθέσεις στα σχολεία του ΟΗΕ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την Κυριακή «τον άμεσο τερματισμό» της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες να βρουν «το κουράγιο» που χρειάζεται για να τερματιστεί η βία.

«Μόνο μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, που θα βασίζεται σε δύο κράτη που ζουν δίπλα δίπλα και σέβονται το ένα το άλλο, θα φέρει μια βιώσιμη ειρήνη. Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει», ανέφερε η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπάι εξ ονόματος των 28 χωρών μελών, την οποία συνυπογράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες απειλούν τον λαό του. Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, όμως πρέπει να διέπεται από την αναλογικότητα» τονίζει ο φαν Ρομπάι.

Στο μεταξύ, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ζήτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και να άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Ουάνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι από το Κάιρο.

«Οι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνοι, πρέπει να παύσουν πυρ άμεσα και ολοκληρωτικά, περιλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών, των χερσαίων επιχειρήσεων και των ρίψεων ρουκετών, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποι και η ειρήνη στην περιοχή», είπε ο κινέζος υπουργός.

Στους 1.749 οι νεκροί

Συνολικά από το πρωί της Κυριακής ξεπερνούν τους 47 οι νεκροί στη Γάζα από το ανηλεές ισραηλινό σφυροκόπημα από ξηράς, αέρος και θαλάσσης. Ανάμεσα στους νεκρούς από ισραηλινές επιδρομές στη Ράφα βρίσκεται δεκαμελής οικογένεια, ανάμεσά τους παιδιά.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων σε τρεις εβδομάδες πολέμου εκτινάσσεται πλέον σε πάνω από 1.749. Τα θύματα είναι κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 300 παιδιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNICEF.

Το Ισραήλ ανακήρυξε νεκρό τον 23χρονο στρατιώτη Χαντάρ Γκολντίν, ο οποίος θεωρείτο ότι είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς. Ο στρατιώτης σκοτώθηκε εν ώρα μάχης την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στη Γάζα αναδιαρθρώνονται, εν τω μεταξύ, την Κυριακή. Συγκριμένες μονάδες αποσύρονται και άλλες μετακινούνται στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα. Και την ίδια στιγμή, το Ισραήλ λέει σε πολλούς Παλαιστίνιους κατοίκους ότι μπορούν να επιστρέψουν στις γειτονιές τους που έχουν ισοπεδωθεί σχεδόν σε ένα μήνα πολέμου.

Παράλληλα, ξεκίνησε η αναδιάταξη των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα. Μονάδες αποσύρονται και άλλες μετακινούνται στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ λέει σε πολλούς Παλαιστίνιους κατοίκους ότι μπορούν να επιστρέψουν στις γειτονιές τους που έχουν ισοπεδωθεί σχεδόν σε ένα μήνα πολέμου.

Στο Κάιρο οι προγραμματισμένες συνομιλίες σχετικά με την επίτευξη εκεχειρίας θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή του Ισραήλ, γεγονός που αποκλείει και την όποια πιθανή πρόοδο.

Εξαμελής αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα το πρωί της Κυριακής μέσω της Ντόχα. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα στείλει απεσταλμένους ως ήταν προγραμματισμένο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024