Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Ισραήλ αποσύρει δυνάμεις από τη Γάζα, απορρίπτει συνομιλίες για εκεχειρία

Το Ισραήλ αποσύρει δυνάμεις από τη Γάζα, απορρίπτει συνομιλίες για εκεχειρία

Το Ισραήλ απομάκρυνε ορισμένα από τα στρατεύματά του στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετά από ανακοίνωση του στρατού ότι βρίσκεται κοντά στον βασικό του στόχο που είναι η καταστροφή των τούνελ της Χαμάς. Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς, αλλά αναλυτές εκτιμόυν ότι δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι περιορίζει την επιχείρηση στη Γάζα, αλλά με τους δικούς του όρους.

Το Ισραήλ απομάκρυνε ορισμένα από τα στρατεύματά του στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετά από ανακοίνωση του στρατού ότι βρίσκεται κοντά στον βασικό του στόχο που είναι η καταστροφή των τούνελ της Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ότι περιορίζει την επιχείρηση στη Γάζα, αλλά με τους δικούς του όρους.

Εκτιμάται ότι το Ισραήλ επιθυμεί να ανακοινώσει το τέλος των εχθροπραξιών χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς, μία συμφωνία η οποία θα οδηγούσε σε πιθανές υποχωρήσεις από πλευράς του.

Η απόφαση αυτή φαίνεται να ελήφθη σε υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε αργά την Παρασκευή και διήρκεσε πέντε ώρες.

Το βράδυ του Σαββάτου, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το Ισραήλ απέσυρε ορισμένα από τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και ότι ορισμένα από αυτά ανασυντάσσονται στην περιοχή των συνόρων.

Ερωτηθείσα για τις πληροφορίες, η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις κινήσεις στρατιωτών.

Ο υπουργός Διεθνών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα στείλει διαπραγματευτές στο Κάιρο για τις προτεινόμενες συνομιλίες για επίτευξη νέας εκεχειρίας.

Μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 10, ο Γιουβάλ Στάινιτζ δήλωσε ότι η Χαμάς έχει επανειλημμένα παραβιάσει τις προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας και τόνισε ότι «αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με αυτή την οργάνωση δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις» για οποιαδήποτε συμφωνία.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είπε σε Παλαιστίνιους που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα ότι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά, άλλο ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή μειώνονται.

Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίστηκαν, πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και εκτιμάται ότι από το πρωί του Σαββάτου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε περισσότερα από 200 πλήγματα εναντίον της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες. Ένα από αυτά είχε στόχο το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο το Ισραήλ καταγγέλλει ότι στεγάζεται ένα «κέντρο ανάπτυξης όπλων».

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου φτάνει τους 1.654 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000.

Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200 τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων των σορών που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών.

Από την πλευρά του Ισραήλ 63 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, καθώς και δύο ισραηλινοί πολίτες και ένας ταϊλανδός εργάτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024