Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα, διαψεύδει η Χαμάς την αιχμαλωσία στρατιώτη

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα, διαψεύδει η Χαμάς την αιχμαλωσία στρατιώτη

Δεν επιβεβαιώνει η Χαμάς την είδηση των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων ότι 23χρονος στρατιώτης κρατείται αιχμάλωτος από μαχητές. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με τους νεκρούς παλαιστίνιους να έχουν φτάσει τους 1.654, ενώ το Ισραήλ μετρά 63 στρατιώτες νεκρούς. Ναυαγεί η διπλωματική πρωτοβουλία της Αιγύπτου.

Δεν επιβεβαιώνει η Χαμάς την είδηση των Ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων ότι 23χρονος στρατιώτης κρατείται αιχμάλωτος από μαχητές.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρει ότι έχασε επαφή με δικούς της μαχητές στην περιοχή όπου αναφέρθηκε η εξαφάνιση του 23χρονου και ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι νεκρός.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την ενέδρα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου φέρεται να αιχμαλωτίστηκε ο 23χρονος.

Στην ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ αναφέρεται επίσης ότι ο ισραηλινός έχασε τη ζωή του στις μάχες.

Το Ισραήλ κατήγγειλε ότι παλαιστίνιοι μαχητές βγήκαν από σήραγγα στο νότιο τμήμα της Ράφα και επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών του.

Το επεισόδιο αυτό ήταν η αφορμή για την κατάρρευση της εκεχειρίας και για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της Ράφας από τον οποίο σκοτώθηκαν 150 Παλαιστίνιοι.

Με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις

Το Ισραήλ βομβάρδιζε στη διάρκεια της νύχτας τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ στρατεύματα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αναζητώντας έναν αγνοούμενο στρατιώτη.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει περισσότερα από 200 πλήγματα εναντίον της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες. Ένα από αυτά είχε στόχο το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο το Ισραήλ καταγγέλλει ότι στεγάζεται ένα «κέντρο ανάπτυξης όπλων».

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι έχουν καταστρέψει «τις περισσότερες» από τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα, κάποιες από τις οποίες φτάνουν ως το Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου φτάνει τους 1.654 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000.

Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200 τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων των σορών που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών.

Από την πλευρά του Ισραήλ 63 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, καθώς και δύο ισραηλινοί πολίτες και ένας ταϊλανδός εργάτης.

Οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για την έλλειψη πόσιμου νερού και προειδοποιούν ότι ο πληθυσμός της Γάζας είναι στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.

Περισσότεροι από 250.000 Παλαιστίνιοι, δηλαδή σχεδόν το 15% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Σχεδόν η μισή Λωρίδα της Γάζας κρίνεται μη ασφαλής για τους πολίτες εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στους Παλαιστίνιους που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα ότι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά, ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή μειώνονται.

Κάιρο: Ναυαγεί η διπλωματική πρωτοβουλία

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε ότι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία αποτελεί «μια πραγματική ευκαιρία» για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μπορεί να ανοίξει τις πόρτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας (στη Γάζα) και μετά να συζητηθούν όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν υπάρχει εναλλακτική» υπογράμμισε.

Ο ίδιος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι «ο χαμένος χρόνος περιπλέκει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση».

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, προβλέπει μια εκεχειρία και στη συνέχεια έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Η Χαμάς την έχει συνδέσει με την άρση του αποκλεισμού της Γάζας (σε ισχύ από το 2006), το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ παλαιστίνιων κρατούμενων.

Παρά την αποτυχία της τριήμερης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, το Κάιρο επεσήμανε ότι ισχύει η πρόσκληση που είχε απευθύνει προς την ισραηλινή και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

O παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η δική του πλευρά θα είναι παρούσα στο Κάιρο, όμως, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία.

«Η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης, δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024