Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν για Ουκρανία και συνθήκη

Επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν για Ουκρανία και συνθήκη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του, εν μέσω έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ανησυχεί για τη στήριξη που προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ρωσία παραβίασε συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα. Νωρίτερα, ο Πούτιν προειδοποίησε τους «αλαζόνες» ευρωπαίους ηγέτες. Επικοινωνία Λαβρόφ - Σταϊνμάγερ.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του, εν μέσω έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσινγκτον στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ανησυχεί για τη στήριξη που προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ρωσία παραβίασε συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF). Η συνθήκη INF, η οποία υπεγράφη το 1987 από τους τότε προέδρους των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αντίστοιχα, είχε ως στόχο την εξάλειψη των χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Οι δύο ηγέτες, ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας ανάμεσά τους.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις ως «αντιπαραγωγικές», λέγοντας ότι προκαλούν σοβαρή ζημιά στη διμερή συνεργασία και την παγκόσμια σταθερότητα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, εξακολουθούν να καταγράφονται «σημαντικές διαφορές» στις θέσεις των δύο χωρών, αλλά Ομπάμα και Πούτιν επέμειναν εμφατικά στη σημασία που αποδίδουν στο να κηρυχθεί μια «άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη τη συνάντηση μιας ομάδας επαφής που έλαβε χώρα στη Λευκορωσία και είχε ως στόχο να βρεθούν τρόποι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν προειδοποιεί τους «αλαζόνες» ευρωπαίους ηγέτες

Μιλώντας σε εκδήλωση για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Ρωσία κατά των «επιθετικών και αλαζόνων» ευρωπαίων ηγετών.

Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη μνήμη ρώσων στρατιωτών, ο Βλ.Πούτιν είπε ότι «θα ήταν καλό να θυμόμαστε» τα μαθήματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πόλεμος προήλθε από «την επιθετικότητα και εγωισμό και έπαρση φιλοδοξίας» των ηγετών και των ελίτ, είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Επικοινωνία ΥΠΕΞ Ρωσίας – Γερμανίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γερμανίας υπογράμμισαν ότι είναι ανάγκη να γίνουν κινήσεις για την κήρυξη μιας εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Μόσχα.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να «εφαρμοστούν μέτρα τα οποία πράγματι θα οδηγήσουν στην παύση των στρατιωτικών ενεργειών στη νοτιοανατολική Ουκρανία και […] θα εγγυηθούν ασφαλείς συνθήκες σε ό,τι αφορά την έρευνα για τα αίτια της καταστροφής του μαλαισιανού Μπόινγκ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024