Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ταχεία η εξάπλωση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Ταχεία η εξάπλωση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχό της, λέει στους ηγέτες της Δυτικής Αφρικής η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν, προειδοποιώντας πως η αποτυχία περιορισμού του Έμπολο θα είναι «καταστροφική» ως προς το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η επιδημία είναι εκτός ελέγχου, αλλά μπορεί να ανασχεθεί με σωστή διαχείριση, επισημαίνει.

Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχό της, λέει στους ηγέτες της Δυτικής Αφρικής η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν, προειδοποιώντας πως η αποτυχία περιορισμού του Έμπολα θα έχει «καταστροφικό» κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Η επιδημία είναι εκτός ελέγχου και το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί ως σήμερα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι θλιβερά ανεπαρκές, ανέφερε η Μάργκαρετ Τσαν μιλώντας στους προέδρους της Γουινέας, της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Ακτής Ελεφαντοστού στο Κόνακρι.

Ωστόσο, τόνισε πως η επιδημία μπορεί να ανασχεθεί εφόσον υπάρξει σωστή διαχείριση.

«Αυτή η συνάντηση πρέπει να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής σε ό,τι αφορά την αντίδραση στην επιδημία» υπογράμμισε η Μάργκαρετ Τσαν στη σύνοδο κορυφής των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Η επιδημία αυτή κινείται πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να την ελέγξουμε. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές σε ό,τι αφορά τις ζωές που θα χαθούν αλλά και τα σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα» που δημιουργούνται, αλλά και σε ό,τι αφορά «τον υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σε άλλες χώρες» δήλωσε η Τσαν.

Αργότερα, η ίδια δήλωσε ότι οι ηγέτες χωρών της Δυτικής Αφρικής υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός.

Η Τσαν, η οποία συναντήθηκε με τους ηγέτες τριών χωρών της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε: «Οι πρόεδροι κατανοούν την κρισιμότητα του ξεσπάσματος του Έμπολα στις χώρες τους. Είναι αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα έκτακτα μέτρα για να σταματήσουν τον έμπολα στις χώρες τους» είπε.

Τόνισε ότι η δράση θα επικεντρωθεί σε διασυνοριακή περιοχή, όπου έχει εντοπιστεί το 70% των κρουσμάτων.

Η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή τουλάχιστον 729 ανθρώπων -339 στη Γουινέα, 233 στη Σιέρα Λεόνε, 156 στη Λιβερία και ενός στη Νιγηρία.

Σε καραντίνα σορός στη Νιγηρία

Εν τω μεταξύ, η σορός ενός άνδρα ο οποίος απεβίωσε στη Λιβερία, η οποία πλήττεται από την επιδημία, τέθηκε σε καραντίνα στη νοτιοανατολική Νιγηρία προληπτικά, όπως ανακοίνωσε ένας τοπικός αξιωματούχος την Παρασκευή.

Οι οικείοι του άνδρα επαναπάτρισαν τη σορό του το Σαββατοκύριακο για την κηδεία του στο Όγι, στην πολιτεία Ανάμπρα.

Δεν υπάρχει κάποια αδιάσειστη απόδειξη ότι ο θάνατος του άνδρα οφείλεται στον ιό Έμπολα, αλλά οι κάτοικοι καταλήφθηκαν από πανικό όταν ενημερώθηκαν πως πέθανε στη Λιβερία, τη μία από τις τρεις χώρες -μαζί με τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε- που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την επιδημία, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πολιτείας.

Για το λόγο αυτό, οι Αρχές αποφάσισαν να τοποθετηθεί η σορός σε καραντίνα μέχρι να εξακριβωθεί η αιτία του θανάτου του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα αυτά «λαμβάνονται προληπτικά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024