Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άνευ όρων εκεχειρία ζητά το ΣΑ στο όνομα των αμάχων της Γάζας

Άνευ όρων εκεχειρία ζητά το ΣΑ στο όνομα των αμάχων της Γάζας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί σε «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας παράλληλα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό. Το Ισραήλ σύντομα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους εκτοπισμένους αμάχους, λέει την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της UNRWA στη Γάζα. Το 80% εκ των 1.435 Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 251 παιδιά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί σε «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας παράλληλα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό. Το Ισραήλ θα πρέπει σύντομα να αναλάβει την ευθύνη για τους εκτοπισμένους αμάχους, λέει την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της UNRWA στη Γάζα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας -κατόπιν τετράωρης κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης- δεν περιλαμβάνει πάντως καμία αναφορά στο αιματοκύλισμα του σχολείου-καταφυγίου του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια την Τετάρτη.

Το 80% εκ των 1.435 Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 251 παιδιά.

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) Πιερ Κράχενμπουλ έχει κατακεραυνώσει το Ισραήλ για το μακελειό στο σχολείο, όπου είχαν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες άμαχοι για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ καλούν τους κατοίκους ακόμη περισσότερων συνοικιών της Γάζας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους, ο Πιερ Κράχενμπουλ δήλωσε την Πέμπτη μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως σύντομα η κυβέρνηση του Ισραήλ θα υποχρεωθεί, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, να αναλάβει την ευθύνη για την προσφορά βοήθειας στους Παλαιστίνιους άμαχους εάν σημειωθούν περαιτέρω εκτοπισμοί μεγάλης κλίμακας.

Ο ΟΗΕ δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσει την ανθρώπινη πλημμύρα των 220.000 Παλαιστίνιων πολιτών που έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν δεχθεί επανειλημμένα πυρά κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που διαρκούν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από την Πόλη της Γάζας ο Κράχενμπουλ ανέφερε ότι ο πάμφτωχος θύλακας, όπου ζουν πάνω από 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, τονίζοντας ότι τον έχει θορυβήσει το γεγονός πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προειδοποίησαν τους κατοίκους και άλλων συνοικιών στη Γάζα να την εκκενώσουν εν όψει νέων επιχειρήσεων.

«Εάν συμβεί πράγματι περαιτέρω μεγάλης κλίμακας εκτοπισμός [πληθυσμού], η δύναμη κατοχής, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, θα πρέπει να αναλάβει την άμεση ευθύνη να παράσχει βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς» τόνισε ο επικεφαλής της UNRWA μιλώντας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Με έως και 2.500 εκτοπισμένους ανθρώπους να ζουν σε κάθε σχολείο [του ΟΗΕ] και με κατά μέσον όρο 80 ανθρώπους σε κάθε τάξη, έχουμε υπερβεί τα αποδεκτά όρια [του αριθμού των ανθρώπων που μπορούμε να φιλοξενήσουμε» επισήμανε.

Σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων και την κατοχή εδαφών, μια δύναμη κατοχής οφείλει, «στον μέγιστο βαθμό βάσει των μέσων τα οποία έχει στη διάθεσή της», να εγγυάται τη δημόσια υγεία, την υγιεινή, την προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αναγκαίων ειδών για τους πολίτες που τελούν υπό κατοχή.

Οκτώ υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, την 8η Ιουλίου. Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις εναντίον σχολείων του ΟΗΕ όπου στεγάζονταν άμαχοι, ενώ από την άλλη πλευρά, έχουν βρεθεί κρυψώνες ρουκετών σε άδεια σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα σε τρεις περιπτώσεις.

«Η πραγματικότητα στη Γάζα σήμερα είναι πως κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» είπε η Βάλερι Έιμος, αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδια για τις επιχειρήσεις αρωγής, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Παρακολουθούμε όλοι με φρίκη την απελπισία των παιδιών, των πολιτών που δέχονται επίθεση».

Η βαρόνη Έιμος τόνισε ότι το 80% εκ των 1.400 και πλέον Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι άμαχοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 251 παιδιά. Η ίδια υπογράμμισε πως σχεδόν το 25% του παλαιστινιακού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

«Η προσπάθεια αρωγής βρίσκεται στα όριά της» σημείωσε η Έιμος. «Ωσότου συμφωνηθεί μια πιο μακροπρόθεσμη εκεχειρία, χρειαζόμαστε περισσότερες καταπαύσεις του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε εκείνους που έχουν ανάγκη».

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία. Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ κατηγόρησε από την πλευρά του τους μαχητές της Χαμάς ότι χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Όταν εγκλείεις 1,8 εκατ. παλαιστίνιους πολίτες σε αυτή την τεράστια φυλακή, τους αρνείσαι την τροφή, τους αρνείσαι την ηλεκτροδότηση, τους αρνείσαι οποιοδήποτε ασφαλές καταφύγιο, τους αρνείσαι επαρκείς εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τους αρνείσαι το καθαρό νερό -τι ακριβώς κάνεις; Δεν είναι αυτό γενοκτονία;» αντέτεινε ο Μανσούρ στους δημοσιογράφους.

Ο Πρόσορ έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική κατάσταση που προκαλεί προβληματισμό και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του Ισραήλ «ανησυχεί ειλικρινά για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Φιορεντίνα – Βικτόρια Πλζεν 2-0: Πρόκριση στην παράταση για τους «βιόλα»

Η Βικτόρια Πλζεν άντεξε για 90 λεπτά, αλλά στην παράταση η Φιορεντίνα, που είχε και αριθμητικό πλεονέκτημα, νίκησε με 2-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024