Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με οικονομικές κυρώσεις «σφυροκοπούν» τη Ρωσία ΗΠΑ και ΕΕ

Με οικονομικές κυρώσεις «σφυροκοπούν» τη Ρωσία ΗΠΑ και ΕΕ

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ αποδυναμώνουν περαιτέρω την ήδη αδύναμη ρωσική οικονομία, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνοντας διευρυμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας στους τομείς ενέργειας, άμυνας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών -λέγοντας πάντως πως η κατάσταση δεν οδεύει προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Στο στάδιο των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας περνά ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ αποδυναμώνουν περαιτέρω την ήδη αδύναμη ρωσική οικονομία, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνοντας διευρυμένες κυρώσεις κατά της Μόσχας στους τομείς ενέργειας, άμυνας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών -λέγοντας πάντως πως η κατάσταση δεν οδεύει προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

«Εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτή την πορεία, το κόστος για εκείνη θα συνεχίσει να αυξάνεται» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης από το Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση Ομπάμα για διεύρυνση των αμερικανικών κυρώσεων ήλθε σε συνέχεια της συμφωνίας που συνήφθη στην ΕΕ να περάσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας έπειτα από πολυήμερη διαπραγμάτευση των «28» στις Βρυξέλλες.


Βάσει της συμφωνίας, εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπογράμμισε πάντως πως παρά την επιβολή νέων κυρώσεων και τις πιέσεις που θα ασκηθούν στη Μόσχα με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι διευρύνεται η λίστα των ρωσικών τραπεζών που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες πλέον αγγίζουν όλες τις μεγαλύτερες τράπεζες με κρατικό μερίδιο άνω του 50%, με εξαίρεση την Sberbank.

Η Ουάσινγκτον απαγορεύει στο εξής στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, Bank of Moscow, και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες.

Επιπροσθέτως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Οι ΗΠΑ θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος, ενώ απαγορεύουν και τις δοσοληψίες μαζί της.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε χαιρετίσει νωρίτερα την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, λέγοντας ότι τα μέτρα συνδυάζονται με τις κυρώσεις που είχαν υποβάλλει πριν τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ με στόχο μεγάλες ρωσικές τράπεζες, καθώς και ενεργειακές και αμυντικές εταιρείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν την Ευρώπη να «ακολουθήσει» τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις στη σκιά της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Η Δύση δηλώνει σχεδόν με πάσα βεβαιότητα πως το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας με πύραυλου εδάφους-αέρους που παραδόθηκε στα χέρια τους από τη Ρωσία.

Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται κάθε ανάμειξη μπροστά στις κατηγορίες της Δύσης ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία οπλίζοντας τους όπλα και πυραυλικά συστήματα, και επιμένει να μιλά για «εσωτερική σύγκρουση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024