Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το οικονομικό χαρτοφυλάκιο με επίτροπο τον Μοσκοβισί διεκδικεί το Παρίσι

Το οικονομικό χαρτοφυλάκιο με επίτροπο τον Μοσκοβισί διεκδικεί το Παρίσι

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την απόφασή του να ορίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών σοσιαλιστή Πιερ Μοσκοβισί στην θέση ευρωπαίου επιτρόπου, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την απόφασή του να ορίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών σοσιαλιστή Πιερ Μοσκοβισί στην θέση ευρωπαίου επιτρόπου, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η επίσημη επιστολή της υποψηφιότητας θα σταλεί στις 31 Ιουλίου, ώστε να επιτρέψει στον Γιούνκερ να αναθέσει τα χαρτοφυλάκια και να παρουσιάσει την ομάδα του στους ευρωπαίους ηγέτες κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 Αυγούστου.

Ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ήθελε μια αντιπροεδρία και τη θέση του Επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ.

Το πεδίο δράσης του χαρτοφυλακίου που θα ανατεθεί στον Μοσκοβισί τελεί υπό συζήτηση, λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην ιδέα να ανατεθεί στη Γαλλία η ευθύνη για την επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.

«Δεν θα είναι ένα δώρο για τον Μοσκοβισί, γιατί η αξιοπιστία και η αμεροληψία του θα αμφισβητούνται συνεχώς» δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Η ιδέα δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου ειδικά για την οικονομική ανάκαμψη μέσω των επενδύσεων συζητείται με τον Γιούνκερ.

Η θέση αυτή θα συνάδει με την αποστολή για «την συμβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών στην ανάπτυξη και στην απασχόληση» που ανατέθηκε στον Μοσκοβισί από τον πρόεδρο Ολάντ. Ωστόσο, οι Γάλλοι θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς τους όρους και τους πόρους από τους οποίους θα μπορεί να επωφεληθεί αυτή η νέα θέση, πριν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ τερματίζει φήμες εβδομάδων. Πολιτικές προσωπικότητες είχαν υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας, μεταξύ τους η πρώην υπουργός Ελιζαμπέτ Γκιγκού, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης και η ευρωβουλευτής Περβάνς Μπερές.

Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα του Γιούνκερ που προσπαθεί να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να προτείνουν υποψηφίους για τη συγκρότηση της ομάδας του. Μια μόνο γυναίκα έχει διοριστεί επί του παρόντος από τη διοίκηση του: η Τσέχα Βέρα Γιούροβα, φιλελεύθερη, υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης.

Έξι χώρες δεν έχουν ακόμη ορίσει επίσημα τους υποψηφίους τους: η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024