Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΜΗ17: Αναβλήθηκε ξανά η μετάβαση ειδικών στο σημείο συντριβής

ΜΗ17: Αναβλήθηκε ξανά η μετάβαση ειδικών στο σημείο συντριβής

Oι συγκρούσεις που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία ανάγκασαν τους ξένους εμπειρογνώμονες να εγκαταλείψουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα σχέδιά τους να μεταβούν στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες. Η εξέταση των μαύρων κουτιών του αεροπλάνου αποκάλυψε «αποσυμπίεση» που οφείλεται σε «ισχυρή έκρηξη», την οποία προκάλεσε πύραυλος, ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Oι συγκρούσεις που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία ανάγκασαν τους ξένους εμπειρογνώμονες να εγκαταλείψουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα σχέδιά τους να μεταβούν στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι τα μέλη του που ταξίδευαν μαζί με Αυστραλούς και Ολλανδούς ειδικούς αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ντονέτσκ για «λόγους ασφαλείας».

Ο ηγέτης των ανταρτών Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ ότι οι αυτονομιστές που συνόδευαν την ομάδα των ειδικών στο σημείο της συντριβής ήρθαν αντιμέτωποι με μάχες και γύρισαν πίσω.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι ολλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι οι ιατροδικαστές και αστυνομικοί από την Ολλανδία και την Αυστραλία που ήθελαν να μεταβούν στο σημείο της συντριβής είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους, καθώς ακούγονταν «εκρήξεις» σε κοντινό σημείο.

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η εξέταση των μαύρων κουτιών του αεροπλάνου αποκάλυψε «αποσυμπίεση» που οφείλεται σε «ισχυρή έκρηξη».

«Τα στοιχεία των καταγραφέων που βρίσκονταν στο αεροσκάφος δείχνουν ότι η καταστροφή και η πτώση του αεροσκάφους προκλήθηκαν από μια τεράστια αποσυμπίεση που οφείλεται με μια έκρηξη εξαιτίας των διατρήσεων που προκάλεσε η έκρηξη ενός πυραύλου» στην άτρακτο, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου, ο Αντρίι Λισένκο.

Ο Λισένκο εξήγησε ότι η πληροφορία αυτή προέρχεται από ειδικούς που ανέλυσαν τους καταγραφείς από το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία τη 17η Ιουλίου.

Το ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV) που έχει αναλάβει τις έρευνες δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες,

«Προτιμάμε να περιμένουμε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για το τι συνέβη από το να δημοσιεύουμε αποσπασματικές πληροφορίες εδώ και εκεί» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρα Φερνόι, η εκπρόσωπος του OVV.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν σε πόλεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών και οι οποίες βρίσκονται κοντά στο σημείο της συντριβής του Boeing των Malaysia Airlines, ενώ ανέκτησαν τον έλεγχο ενός στρατηγικής σημασίας λόφου που βρίσκεται σε κοντινό σημείο.

Οι στρατιώτες εισήλθαν στις πόλεις Σαχτάρσκ και Τόρεζ, στο ανατολικό Ντονέτσκ και ανέκτησαν τον έλεγχο του λόφου Σαβούρ-Μογκουίλα, διευκρίνισαν οι ουκρανικές δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν και στο Σνιτζνέ, σε κοντινή απόσταση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο λόφος «Σαβούρ Μογκουίλα συνιστά ένα στρατηγικής σημασίας ύψωμα στα σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και εκείνου του Ροστόφ στη Ρωσία, απ’ όπου οι τρομοκράτες βάλλουν εναντίον των Ουκρανών στρατιωτών και κάποιων χωριών, κυρίως του Μαρινίβκα» υπογράμμισε η ουκρανική προεδρία σε μία χωριστή ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει εάν ενδεχομένως υπάρχουν θύματα.

Βόρεια του Ντονέτσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Ντεμπαλτσέβε και ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία με στόχο την «απελευθέρωση» του προπυργίου των ανταρτών Γκορλίβκα.

Επίσης, ανέφεραν ότι εισήλθαν στην πόλη Λουτουγκινέ στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024