Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάγη: Αποζημίωση 50 δισ. δολάρια από τη Ρωσία στους μετόχους της Yukos

Χάγη: Αποζημίωση 50 δισ. δολάρια από τη Ρωσία στους μετόχους της Yukos

Το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης έλαβε απόφαση υπέρ των μετόχων του διαλυμένου πλέον ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos και κατά της Ρωσίας, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή. Η Μόσχα θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να υπερασπιστεί τη θέση της, ήταν το πρώτο σχόλιο του Σεργκέι Λαβρόφ.

Το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης έλαβε απόφαση υπέρ των μετόχων του διαλυμένου πλέον ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos και κατά της Ρωσίας, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι η Ρωσία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων -το ήμισυ του ποσού που περιλαμβανόταν στην αγωγή- προς τους πρώην μετόχους της εταιρείας, που υπήρξε η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας.

Η αγωγή κατετέθη στη Χάγη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε την Yukos. Ο Όμιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos.

Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την Πέμπτη θετική για τη Yukos απόφαση επί αγωγής κατά της Ρωσίας για την καταβολή αποζημίωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ της «δίκαιης ικανοποίησης» ή της καταβολής αποζημίωσης.

Σε ένα πρώτο του σχόλιο, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να εφεσιβάλει την απόφαση.

«Η πλευρά της Ρωσίας και οι αρχές που εκπροσωπούν τη Ρωσία στη διαδικασία, έχουν φυσικά την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να υπερασπισθούν τη θέση τους» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024